Home VestiEkonomija U Srbiji se proizvode i torbe od recikliranih vojničkih šatora

U Srbiji se proizvode i torbe od recikliranih vojničkih šatora

by bifadmin

Ljiljana Todorović, arhitekta iz Srbije, od starih vojnih šatorskih krila proizvodi torbe izuzetne izdržljivosti. One se prodaju pod markom HEROI, piše portal Biznis u regionu.

Na ideju o recikliranju starih šatora je došla pre 10 godina, nakon završetka studija, a dva prototipa od recikliranog, neobičnog materijala uradila je još 2013.

No, znanja o iskoristivosti starih stvari stekla je još mnogo ranije kada je kao devojčica sa dekom obilazila vojne otpade i pomagala mu da od odbačenih šatora JNA pravi presvlake za stolice. Upamtila je njegovu rečenicu da je šatorski materijal “izdržljiv i da se teško haba”.

Godine su prolazile a ona je radila kao arhitekta i u zemlji i u inostranstvu. Kada je već utabala put u arhitekturi i sakupila novac, osmelila se da krene i u priču recycle i upcycle product modnih detalja.

Početak poslovanja tokom pandemije

Ideja se dugo krčkala dok je Ljiljana radila druge poslove, a prvi korak ka njenoj realizaciji napravila je 2021. Tada je već imala četiri modela torbi ali ne i ozbiljniju proizvodnju.

Međutim, našla je saradnike za šivenje koji umeju da rade sa takvim specifičnim materijalima i započela proizvodnju u malim zanatskim radnjama za krojenje i šivenje u Arilju i Požegi.

Ove godine je otvorila preduzetničku radnju, ali i dalje radi kao arhitekta u jednom beogradskom birou, što je njena glavna delatnost.

Prodaju je organizovala preko prijatelja u inostranstvu jer je u svetu upcycle ideja zanimljiva, a i želeli su da budu, na neki način, deo ex YU priče. HEROI torbe zbog celokupnog koncepta postale su zanimljive internacionalnim klijentima. Jednu torbu je kupila čak i princeza iz Abu Dabija koja je bila zainteresovana za komercijalnu saradnju.

Šta je price-breakdown?

Iako radi dva posla Ljiljana Todorović se trudi i da se bavi edukacijom potrošača, prenoseći im iskustva koja je stekla dok je živela u Švajcarskoj i UAE. Sa tim ciljem, planira da na web shop stranici HEROI postavi još jednu inovaciju: „price-breakdown“, odnosno jasno istaknute troškove koje ima kao proizvođač. Tako će kupci videti koliki su troškovi nastajanja njenih torbi: cena materijala, radne snage, skladištenja zaliha, režija…

Ovih dana razmišlja i o širenju kroz segment zero waste. Otpad od otpada, tj. preostali materijal od prve ture torbi je sačuva pa će ga iskoristiti za kolekciju malih aksesoara.

Torbe koje imaju ličnost

Prema njenim rečima, HEROI torbe se prave od tri vrste platna. Prva su vintage šatorska krila koja su stara više od 50 godina. Nose oznaku SMB i proizvedena su sedamdesetih godina 20. veka. Sledeća generacija su zeleni šatori M68. Torbe sašivene od njih su naličja jer je intezivnije boje. „Najmlađa“ su plavičastozelena šatorska krila s oznakom M93.

Međutim, svaka torba je unikatna, jer “nijedno šatorsko krilo nije identično. Svako ima neki ‘trag’ koji ga čini jedinstvenim pa i torbe napravljene od njih”, tvrdi ona.

Andrijana Cvetićanin

Foto: Lična arhiva/Dušan Stević

Izvor: Biznis u regionu 

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar