Home VestiEkonomija Zlato na šestomesečnom maksimumu

Zlato na šestomesečnom maksimumu

by bifadmin

Cene zlata popele su se na šestomesečni vrhunac , podržane slabijim američkim dolarom i računjanju da je američka centralna banka završila s ciklusom povećanja kamatnih stopa, dok se fokus prebacio na podatke o inflaciji u SAD-u koji bi trebalo da stignu kasnije ove sedmice.

Promptno zlato poraslo je 0,4% na 2.009,69 dolara po unci do 04:04 GMT. Terminske cene američkog zlata porasle su za 0,3% na 2.009,50 dolara, javlja CNBC, prenosi SEEbiz.

“Ono što trenutno pokreće zlato je niži američki dolar zbog nedavnih mekih podataka”, rekao je Kyle Rodda, analitičar finansijskog tržišta na Capital.com.

“Ekonomske brojke koje ove sedmice stižu iz SAD-a, kako o rastu tako i o inflaciji, potvrdit će ili uništiti slučaj ostaje li zlato iznad 2000 dolara.”

Zlato je oštro poraslo ranije tokom sesije, dosegnuvši čak 2.017,82 dolara za uncu.

Međutim, “to je možda bilo samo karakteristično za neku vrstu tanjeg azijskog tržišta”, dodao je Rodda.

Indeks dolara pao je za 0,1% u odnosu na svoje konkurente, nedaleko od najnižeg nivoa u više od dva mjeseca dostignute prošle sedmice, zbog čega je zlato postalo jeftinije za druge vlasnike valute.

Tržišni fokus sada se prebacuje na revidirane podatke o američkom BDP-u za treće tromesečje koji bi trebalo da budu objavljeni u sredu i US PCE indeks cijena – preferisani merač inflacije Federalnih rezervi – u četvrtak.

Ranije ovog meseca, sveži podaci pokazali su slabiju potrošačku inflaciju od očekivane, pojačavajući nade da bi Fed mogao početi ublažavati monetarne uslove pre nego što se očekivalo.

Izvor: Investitor.me
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar