Home VestiIT i nauka Kako 3D štampanje može pomoći u lečenju dijabetesa?

Kako 3D štampanje može pomoći u lečenju dijabetesa?

by bifadmin

Jedna kanadska naučnica došla je na ideju da pomoću 3D štampača proizvodi tkiva pankreasa koja luče insulin, čime bi mogla rešiti problem pacijenata koji imaju dijabetes Tipa 1.

Erin Bedford iz kompanije Aspect Biosystems koja se bavi regenerativnom medicinom uspela je da proizvede delove pankreasa koji bi pacijentima koji boluju od dijabetesa mogli pomoći u proizvodnji insulina. Ovo važi pre svega za osobe koje imaju Tip 1, i koje su prinuđene da ceo život uzimaju dodatni insulin.

Budući da je stručna za oblast nanotehnologija ova naučnica je svoju eksperizu primenila u praksi uz pomoć tehnologije za 3D štampanje. Naime, njena početna hipoteza je bila da se zahvaljujući uzimanju ćelija pankreasa od obolelih može odštampati tkivo za osobe od kojih su te ćelije uzete. Ta tkiva bi preuzela osnovnu funkciju pankreasa odnosno proizvodnju insulina. Eksperimenti na miševima su pokazali da je ovo moguće. Uskoro bi trebalo da počne testiranje na ljudima.

Ukoliko ono bude uspešno to bi moglo rešiti problem oko 8,4 miliona osoba koje širom sveta pate od dijabetesa Tip 1. Poznati proizvođač insulina Novo Nordisk je u ovaj poduhvat već uložio 75 miliona dolara. Ali, šta to znači za ljude u našoj zemlji?

Srbija kaska za svetom

Čak i da se ovi eksperimenti na ljudima povoljno završe i da se najavljeno medicinsko-tehnološko rešenje uskoro nađe u širokoj upotrebi, pitanje je kada će ono stići u Srbiju. Jer, ni senzori za merenje šećera koji se već godinama koriste u svetu još uvek nisu dostupni u našoj zemlji. A oni predstavljaju jedno od boljih rešenja za kontrolu šećera u krvi, koje može u značajnoj meri da predupredi posledice dijabetesa.

Istini za volju, najavljeno je da će oni uskoro biti dostupni o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ali samo deci do 18 godina oboleloj od dijabetesa tipa 1 koja su na terapiji insulinskom pumpom i deci sa nestabilnim dijabetesom.

Ovde treba imati u vidu da u Srbiji mali broj ljudi ima pravo na pumpu, jer su uslovi veoma strogi. Naime, insulinsku pumpu mogu da dobiju osiguranici koji boluju od dijebetesa tipa 1 koji su na intravenoznoj terapiji insulinom od četiri ili više doza, isključivo ako im je prosečni nivo šećera (HbA1c) veći ili jednak od 8,5%. Mogu da dobiju i oni kojima je tromesečni nivo 7,5%, ali samo ukoliko imaju i dijagnozu incipijentne dijabetesne nefropatije ili manifeste nefopatije, dakle ukoliko imaju komplikacije šećerne bolesti, odnosno nova oboljenja nastala usled neregulisanog šećera. Uslov za decu mlađu od 18 godina je prosečni nivo šećera iznad 7,5% bez uslova da imaju komplikacije bolesti. Dakle, ovde nije reč o preventivi problema već samo o njihovom saniranju.

Foto: stevebp, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar