Home VestiPolitika i društvo Kineski tržni centar koji je stradao u požaru će uskoro biti zamenjen novim takvim tržnim centrom

Kineski tržni centar koji je stradao u požaru će uskoro biti zamenjen novim takvim tržnim centrom

by bifadmin

Ako ste se pitali gde će raditi trgovci koji su izgubili lokale u požaru u Kineskom tržnom centru u Bloku 70 odgovor je brzo stigao – u novom kineskom tržnom centru koji je trenutno u izgradnji.

Naime, kako piše Euronews, novi Kineski tržišni centar trebalo bi da bude otvoren na proleće kod Ulice Mileve Marić Ajnštajn, takođe na Novom Beogradu. Taj tržni centar je privatna investicija kineske kompanije „Eurasia Trade Center“, a objekat koji se privodi kraju prostiraće se na više od 34.000 metara kvadratnih. Namena centra je da ponudi poslovni prostor malim kineskim trgovcima i firmama. Kao što je bila i onog koji je izgoreo.

Da li će se svi iseliti iz starog tržnog centra?

U požaru u Kineskom tržnom centru u Bloku 70, koji je izbio u sredu, oštećena je cela jedna strana Kineskog tržnog centra, a povređenih nije bilo.

Kako je ranije preneo Tanjug, požar je zahvatio skoro 2.000 kvadratnih metara Kineskog tržnog centra u Bloku 70, a tri četvrtine okolnih lokala je spaseno zahvaljujući brzoj intervenciji pripadnika Sektora za vanredne situacije.

Uzrok požara još nije poznat i to će tek biti utvrđeno kada nadležni obave sve preglede i kontrole. Ovo nije prvi put da je izbio požar u Kineskom tržnom centru u Bloku 70. Naime, u avgustu 2021. godine takođe je izbio požar u jednom njegovom delu. Za gašenje velikog požara bilo je i tada potrebno nekoliko sati, a ni tada nije bilo povređenih. I te godine uništena je velika količina robe.

Vrlo brzo posle tog požara stigla je najava da će se graditi novi i veći kineski tržni centar u kom će se preseliti svi zakupci lokala iz bloka 70. Ali ovde treba imati u vidu da su pojedinačni lokali u starom tržnom centru u Bloku 70 u privatnom vlasništvu.  To znači da ovi trgovci ne moraju napustiti svoju staru lokaciju.

„Naravno, od privatnih vlasnika će zavisiti šta će raditi sa svojim lokalima. Pretpostavljam da će ostati i dalje u zakupu, radiće taj tržni centar u Bloku 70. To je i dalje tržni centar, nije imovina grada, već privatna imovina“, rekao je glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Međutim, ne dele svi njegovo mišljenje. Direktor Centra za lokalnu samooupravu (CLS) i bivši šef odborničke grupe u Skupštini grada Beograda Nikola Jovanović navodi za Nova.rs da je zemljište na tom prostoru definisano kao građevinsko i da bi pomenuti požari mogli biti i „raščišćavanje terena za građevinsku mafiju“ jer je ovo dobra lokacija.

Izvor: Euronews, Nova

Foto: RonaldPlett, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar