Home VestiPolitika i društvo Radno sposobno stanovništvo EU umanjuje se za milion godišnje

Radno sposobno stanovništvo EU umanjuje se za milion godišnje

by bifadmin

Zbog starenja stanovništva odnosno manjka radne snage, Evropska unija će morati da liberalizuje regulative o migracijama, tvrdi komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Prema projekcijama napravljenim od strane agencije EU za statistiku Eurostat, udeo populacije starije od 65 odsto će se povećati sa 21,1 odsto u 2022. godini na 31,3 odsto do kraja ovog veka.

Komesarka je tokom posete Grčkoj rekla da se „radno sposobno stanovništvo u EU smanjuje za jedan milion godišnje, što znači da bi legalna migracija trebalo da raste gotovo jedan milion godišnje“. Drugim rečima, Johanson zapravo smatra da bi trebalo prekinuti ilegalne migracije i pronaći legitimnije alternative.

Evropska komisija zato pokušava da izvrši reviziju migracionih pravila u celoj EU pre kraja njenog mandata i izbora za Evropski parlament u junu, a preliminarni dogovor postignut je prošlog meseca.

On bi trebalo da evropski sistem prihvatanja migranata učini efikasnijim a zemlje prihvatioce migranata solidarnijim. Taj dogovor će zameniti Dablinski sporazum i njime bi trebalo da se olabave pravila za prihvat migranata. Migrantima će tako biti povećane šanse da ostanu u EU, posebno ako imaju diplome tražene na lokalnim tržištima rada, kao i da pozovu svoje porodice da im se pridruže u Evropi.

Izvor: Beta, Evropska komisija

Foto: Caniceus, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar