Home VestiIT i nauka Uprkos sankcijama Rusija i dalje uvozi zapadnjačke tehnologije koje se koriste u modernom ratovanju

Uprkos sankcijama Rusija i dalje uvozi zapadnjačke tehnologije koje se koriste u modernom ratovanju

by bifadmin

Iako nije u dobrim odnosima sa zapadnim zemljama, Rusija i dalje uvozi veliki deo njihovih tehnologija koje koristi u ratu u Ukrajini.

Još na početku invazije na Ukrajinu više zapadnih zemalja, ali i neke iz drugih delova sveta kao što su Japan i Južna Koreja, su Rusiji uvele sankcije sa ciljem da joj ograniče kupovinu određene robe. U tu robu spadaju i nove tehnologije koje koristi vojska.

Međutim, u prva tri kvartala 2023. tzv. “zapadne tehnologije” činile su skoro polovinu uvoza kritičnih tehnoloških kompenenata i sredstava koje Rusija koristi u ratovanju, bar sudeći prema podacima ukrajinskog KSE Instituta. Vrednost uvezenih “kritičnih komponenti” je između januara i oktobra iznosila 22 milijarde dolara. Uvezenu robu su činili mikročipovi, oprema za komunikaciju, delovi za kompjutere, navigacioni i senzorski uređaji, isl. Oni se obilato koriste i u civilnoj i u vojnoj industriji.

Ovo međutim ne predstavlja formalno kršenje sankcija budući da su pomenute tehnologije osmišljene i dizajnirane u zemljama koje su Rusiji uvele sankcije ali najčešće se ne proizvode u njima, već u zemljama u razvoju. Rusija dakle sredstva za ratovanje kupuje preko posrednika, koji joj nisu uveli sankcije. Njeni najveći dobavljači su Kina, Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Izvor: CNBC

Foto: wpaczocha, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar