Home VestiPolitika i društvo I građani Srbije će uskoro moći da konkurišu za vize za digitalne nomade u Japanu

I građani Srbije će uskoro moći da konkurišu za vize za digitalne nomade u Japanu

by bifadmin

Japan se sprema da uvede specijalne vize za digitalne nomade za građane 49 zemalja, uključujući Srbiju i zemlje članice EU, piše portal Daljine.rs. One će im omogućiti da borave i rade u toj zemlji do šest meseci.

Zemlja izlazećeg sunca se sve više otvara prema strancima u nadi da će ojačati svoju ekonomiju i međunarodnu konkurentnost, koji su ugroženi zbog starenja stanovništva. Sa velikim i užurbanim gradovima, raznolikim prirodnim pejzažima i svetski poznatom pop kulturom, Japan je savršeno mesto za kombinovanje posla i putovanja. Mnogi zaljubljenici u japansku kuhinju i način života konačno su dobili način da kao digitalni nomadi borave u Japanu i odande rade.

Trenutno preko dva miliona stranih državljana radi u toj zemlji – što je, prema japanskom ministarstvu rada, najveći broj ikada. Isto tako, Japan pohodi sve više turista i zemlja se bori sa fenomenom prekomernog turizma.

Međutim, pre nego što spakujete kofere i krenete put Zemlje izlazećeg sunca, potrebno je da saznate više o japanskoj digitalnoj nomadskoj vizi, uključujući i ko može da se prijavi i koji su uslovi.

Ko može da dobije vizu?

Za japansku vizu za digitalne nomade mogu da se prijave državljani 49 zemalja i teritorija. To uključuje države koje su potpisale poreski sporazum sa zemljom ili koje su oslobođene viza prilikom posete Japanu.

U ovih 49 zemalja uračunate su Srbija, sve zemlje Evropske unije, Jermenija, Belorusija, Gruzija, Island, Lihtenštajn, Moldavija, Monako, Severna Makedonija, Norveška, Švajcarsku, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo. Izvan Evrope, vizu za nomade mogu da pribave državljani sledećih zemalja: Australija, Južna Koreja, Singapur i SAD.

Viza za digitalne nomade je namenjena visokokvalifikovanim profesionalcima – posebno onima koji rade u IT sektoru. Dodeljivaće se za „namenske aktivnosti“, uključujući rad na daljinu za kompaniju van Japana ili kao samozaposleni slobodnjak (frilenser) za klijente u inostranstvu. Očekuje se da će se ovo odnositi i na jutjubere koji ostvaruju prihod od inostranih oglašivača.

Da li visina zarade igra bitnu ulogu u dobijanju vize?

Podnosioci zahteva za japansku digitalnu nomadsku vizu moraju imati godišnji prihod od najmanje 10 miliona japanskih jena, što je 62.672 evra odnosno 7.344.000 dinara. Ideja je da digitalni nomadi svoju zaradu troše u Japanu, dok se lokalcima ne smuče.

Bitno je istaći da svi korisnici vize za nomade moraju imati i privatno zdravstveno osiguranje.

Viza za digitalne nomade u Japanu omogućava radnicima na daljinu da ostanu u zemlji do šest meseci – duplo više od 90 dana koliko je trenutno dozvoljeno građanima Srbije kojima viza za Japan nije ni potrebna.

Međutim, iako državljanima Srbije viza za Japan nije potrebna, sa običnim ulaskom u Japan tehnički nije dozvoljen rad tokom boravka. Takođe, običan boravak dozvoljen je samo šest meseci nakon napuštanja zemlje, što znači da uzastopni boravak neće biti moguć.

Deci i supružnicima će biti dozvoljeno da prate digitalne nomade tokom njihovog boravka u Japanu, pod uslovom da su pokriveni i privatnim zdravstvenim osiguranjem.

Ipak, podnosioci zahteva za ovu vizu neće imati pravo na boravak i neće im biti dozvoljeno da iznajmljuju smeštaj na duži rok.

Predložena viza za digitalne nomade u Japanu je u fazi javne rasprave i očekuje se da će biti usvojena do kraja marta.

Izvor: Daljine.rs

Foto: StockSnap, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar