Home VestiIT i nauka Akcije Tesle doživele najveći pad među svim S&P 500 kompanijama

Akcije Tesle doživele najveći pad među svim S&P 500 kompanijama

by bifadmin

Akcije kompanije Tesla su ove godine doživele veći pad od svih ostalih listiranih kompanija na berzanskom indeksu S&P 500. Celokupni indeks je inače zabeležio rast od četiri procenta.

Nije prošao ni drugi mesec trgovanja u 2024. a vrednost akcija Tesle je smanjena već za 24 odsto. Ovo je najveći pad među svih listiranih 500 kompanija.

Iznenađujuće je, pišu strani mediji, što je poznati proizvođač električnih vozila imao gore rezultate čak i od Boinga za čiji jedan tip aviona je utvrđeno da ima ozbiljne bezbednosne propuste, ali i od Etsija koji je najavio masovna otpuštanja.

No, ni kompanija Tesla se poslednjim modelima nije baš proslavila. Mediji u poslednje vreme pišu o učestalim problemima sa funkcionisanjem ovih automobila kada je hladno vreme, kao i o padu tražnje za električnim vozilima generalno. Dodatni problem je što se šuška da bi kontroverzni vlasnik firme, Ilon Mask, mogao napustiti kompaniju ukoliko ne dobije veća ovlašćenja prilikom odlučivanja o drugom delu biznisa Tesle, vezanom za veštačku inteligenciju.

Ipak, čini se da je na loše rezultate akcija te kompanije najviše uticao poslednji izveštaj o zaradi objavljen 24. januara. U njemu stoji da je međugodišnji rast Tesle bio tri odsto a da je profit u padu.

Zbog svega navedenog pojedini stručnjaci smatraju da treba izbegavati Tesline akcije dok ima i onih koji tvrde da ih treba kupovati sada, dok ne poskupe. Ovi drugi kažu da bi kompanija mogla da ojača i u oblasti veštačke inteligencije koja je sada u usponu.

Izvor: Kvarc, Forbs

Foto: JamesQube, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar