Home VestiPolitika i društvo U SAD objavljeno koliku ekonomsku štetu uzrokuje zagađen vazduh, u Srbiji nemamo tu računicu

U SAD objavljeno koliku ekonomsku štetu uzrokuje zagađen vazduh, u Srbiji nemamo tu računicu

by bifadmin

Amerikanci su već izračunali koliko će ih koštati pogoršanje kvaliteta vazduha, i u dolarima i u ljudskim životima, a njihov vazduh je tri puta manje zagađen nego naš.

Statistika kaže da se na globalnom nivou gubi 1,2 milijarde dana rada zbog lošeg kvaliteta vazduha. Samo u SAD ovo dovodi do smanjenja isplata zarada u visini od 125 milijardi dolara godišnje. U istoj zemlji će u ovoj godini čak 83 miliona građana, odnosno četvrtina ukupnog stanovništva, biti izloženo bar jednom “crvenom danu” odnosno danu u kom je kvalitet vazduha štetan po zdravlje. Ovo će najviše ugroziti ljude koji rade napolju poput građevinskih radnika i sl.

Najveći zagađivači vadzuha u SAD su ozon (03) i PM2,5 čestice koje povećavaju rizik od srčanih udara, šlogova i kancera pluća. One ugrožavaju celokupno stanovništvo a budući da je dobar deo tog stanovništva u radnom odnosu samim tim ugrožavaju i kompanije, odnosno privredu.

Različite naučne studije potvrdile su da loš kvalitet vazduha smanjuje produktivnost zaposlenih ali i broj dana koje provode na poslu. Proračunato je da su, zbog bolovanja izazvanog zagađenjem vazduha, radnicima u SAD na godišnjem nivou zarade umanjene za 125 milijardi dolara. Kvalitet vazduha će, prema projekcijama, i u narednom periodu nastaviti da se pogoršava, a trošak bolovanja usled disanja štetnih materija će do polovine ovog veka narasti na 334,1 milijardu dolara godišnje.

Mi dišemo tri puta gori vazduh od Amerikanaca

Ovde treba imati u vidu da Amerika čak nije ni među zagađenijim zemljama sveta. Na listi najzagađenijih zemalja na kojoj se nalazi 131. zemlja, Sjedinjenje Američke Države zauzimaju tek 99. mesto. Daleko ispred njih nalazi se naša zemlja koja zauzima 33. poziciju.

A sada zamislimo kolike troškove ćemo mi plaćati zbog zagađenja, i to ne samo ekonomske već i one izražene u ljudskim žrtvama. Za sada naučnici barataju podatkom o 12.000 prevremenih smrti u Srbiji koje su direktna posledica aero-zagađenja, ali još uvek nemamo informaciju o tome koliko je ljudi zbog zagađenja obolelo, koliko njih ne može da radi i koliku štetu će trpeti i njihov kućni budžet ali i njihovi poslodavci. A zagađenje u Srbiji je zaista više nego zabrinjavanjuće.

Izvor: Kvarc

Foto: Kanenori, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar