Home VestiIT i nauka Zašto naučnici ispituju lek za rak u svemiru?

Zašto naučnici ispituju lek za rak u svemiru?

by bifadmin

Budući da im je ispitivanje leka za rak išlo sporo na našoj planeti, kalifornijski naučnici su odlučili da ga sprovode u svemiru.

Ova odluka naravno ima logično pokriće – u okruženju sa vrlo slabom gravitacijom, takozvanom mikrogravitacijom, ćelije se nalaze pod velikim pritiskom i zato brže stare. To naučnicima sa univerziteta u San Dijegu omogućava da ubrzaju proces praćenja razvoja raka ali i delovanja terapije na ovo oboljenje.

Iz tog razloga su letelicom Axion 3 u januaru u svemir poslali organoide tj. organe napravljene u laboratoriji od ćelija onkoloških pacijenata. Ovo im doduše nije bio prvi put da to čine. Prethodno je ista ekipa, predvođena hematologom dr Katrionom H.M. Džejmison, slala matične ćelije kako bi preventivno uočila razvoj leukemije na njima. Tako su došli na ideju da istu stvar urade i sa ćelijama raka.

Pomenute ćelije raka dojke poslate su van planete 18. januara i već se pokazalo da se rak u uslovima mikrogravitacije brže razvija. Međutim, naučnici su sa ovim organoidima poslali i dve vrste leka koji bi trebalo da blokiraju razvoj kancerogenih ćelija. Jedan od njih blokira razvoj malignih proteina. Za ovih manje od mesec dana pokazalo se da je taj lek znatno usporio razvoj ćelija raka.

Pošto se završi ovaj eksperiment u svemiru, naučnici se nadaju da će im biti omogućeno da izvrše klinička ispitivanja i u zemaljskim uslovima.

Izvor: The Fortune

Foto: fernandozhiminaicela, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar