Home VestiZabava Škotska: Da li će novi zakon koji zabranjuje govor mržnje uticati na glumce i komičare?

Škotska: Da li će novi zakon koji zabranjuje govor mržnje uticati na glumce i komičare?

by bifadmin

Pošto nam se bliži 1. april mediji su se naprasno dosetili humora, pa ponovo postavljaju pitanje šta je u eri političke korektnosti dozvoljeno reći u javnom prostoru.

Ako pitate Džona Kliza, jednog od osnivača legendarne britanske komičarske grupe Montipajtonovci, većina njihovih čuvenih skečeva danas ne bi smela biti napisana, a kamoli odglumljena. Pojedine njihove skečeve, kao i epizode serija u kojima je Kliz učestvovao, morale su biti “sklonjene sa strane” zato što nisu bile dovoljno politički korektne. Zbog toga je ovaj komičar napravio dokumentarnu seriju o političkoj korektnosti, sa ciljem da ispita kako je nešto što je počelo kao dobra ideja, kao što je želja da svi budemo fini jedni prema drugima, dovedena do apsurda.

Primera takvih apsurda je mnogo ali najsvežiji je škotski Zakon o zločinima iz mržnje u kojem stoji i osobe koje u javnom prostoru podstiču širenje mržnje mogu biti krivično gonjene. Problem je nastao kada je javnost shvatila da se u javnom prostoru emituju i filmovi, predstave, stand up nastupi… I da ima mnogo filmova koji na sarkastičan način pristupaju ovoj temi, nekada je naizgled promovišući, dok joj zapravo upućuju oštru kritiku.

Međutim, iz škotske policije kažu da su organi reda i mira prošli edukacije vezane za primenu ovog zakona, te da neće goniti izvođače. U njenom saopštenju stoji da je „zakonom pokriveno mnoštvo situacija ali da to ne znači da će policija targetirati specifične situacije“. Dalje se navodi da će policija pokušavati da postigne balans između „zaštite ljudskih prava i drugih zakona“, kao što je onaj o slobodi izražavanja.

Ostaje da se vidi kako će ovo izgledati u praksi. I da li će pomenuti zakon obraditi neki komičar.

Izvor: The Scotsman

Foto: Tumisu, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar