Home VestiEkonomija Mala i srednja preduzeća i nove tehnologije

Mala i srednja preduzeća i nove tehnologije

by bifadmin

Mala i srednja preduzeća u Srbiji uspevaju da prate tehnološke trendove, zbog čega beleže rast poslovanja, pokazao je Barometar ambicija MSP sektora, koji je objavio Payoneer. Za potrebe Barometra anallizirano je poslovanje više od 3.500 hiljade ispitanika iz 15 zemalja.

Ispostavilo se da će anketirane domaće kompanije povećati stopu svog rasta sa tri odsto, koliko je iznosila u 2020, na sedam odsto, koliko se pretpostavlja da će dostići do kraja ove godine.

Od malih, srednjih i mikro preduzeća u Srbiji može se čuti da na njihov rast značajno utiče spremnost za integraciju novih tehnologija u poslovanje, poput digitalizacije, automatizacije, veštačke inteligencije i drugih savremenih alata koji mogu da unaprede efikasnost.

Kako MSP koriste veštačku inteligenciju?

Primena veštačke inteligencije u radu malih i srednjih preduzeća je sve učestalija i postoji niz sektora koji već koriste AI i koji će je tek koristiti. Napredni algoritmi mogu biti od koristi prilikom obrade velikih količina podataka, optimizacije procesa i smanjenja troškova proizvodnje. Donošenje odluka i planiranje, personalizacija usluga i proizvoda, predikcija kvara mašina i analiza društvenih mreža, samo su neke od mnogobrojnih primena veštačke inteligencije u njima.

Većina (58-65%) naših malih i srednjih preduzeća prihvata digitalizaciju i ima pozitivan pogled na nju. Naravno, neki su u njenoj implementaciji proaktivniji od drugih.

Primera radi, ispitanici iz oblasti robe i usluga (npr. IT, biznis) sebe smatraju ranim usvojiocima nove tehnologije. Međutim, to misle i mnogi drugi – 44 odsto svake grupe je izjavilo da su često prvi koji usvajaju nove tehnologije, a dodatnih 32 odsto tvrdi da je usvojilo nove tehnologije prilično brzo.

Ispitanici očekuju veliki rast

Zahvaljujući usvajanju brojnih tehnološko-inovativnih rešenja, većina malih i srednjih preduzeća uspeva da napreduje brzim tempom, a očekivanja su da se do 2024. godine stope rasta njihovih prihoda udvostruče, sa četiri na osam odsto.

Međutim, nivo inkorporacije novih tehnologija u nečije poslovanje u najvećoj meri zavisi od tipa industrije. Kada je reč o digitalizaciji, prodavci e-trgovine zarađuju 91% svog prihoda na internetu, u poređenju sa sektorima finansijskh usluga i obrazovanja (77% i 71% respektivno). Mala i srednja preduzeća u veleprodaji, poljoprivredi, rudarstvu, proizvodnji, arhitekturi i inženjeringu zaostaju u digitalizaciji svojih poslovanja, sa manje od 25% prihoda zarađenih na mreži.

Izvor: Biznis u regionu

Foto: geralt, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar