Home VestiPolitika i društvo Grad Beograd ipak nema novca za nabavku prečišćivača vazduha za škole i vrtiće

Grad Beograd ipak nema novca za nabavku prečišćivača vazduha za škole i vrtiće

by bifadmin

Beograd je zbog manjka novca obustavio nabavku prečišćivača vazduha za predškolske i školske ustanove na teritoriji grada, za šta je prethodno dodeljen ugovor čija je vrednost bila oko dva miliona evra, objavljeno je na Portalu javnih nabavki.

Podsećamo, gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine objavio je krajem avgusta prošle godine javni poziv za nabavku 11.500 prečišćivača vazduha za prostorije u kojima borave deca u predškolskim i školskim ustanovama u Beogradu.

U tenderskoj dokumentaciji bile su popisane predškolske i školske ustanove u koje je trebalo da budu isporučeni prečišćivači, kao i opštine i adrese na kojima se one nalaze.

Postupak ove javne nabavke je u dva navrata bio privremeno zaustavljen, jer su zainteresovane firme podnosile zahteve za zaštitu prava.

Nakon nastavka postupka i definisanja novih rokova za podnošenje ponuda, ugovor je na kraju početkom januara dodeljen firmi Zepter International d.o.o, a vrednost ugovora iznosila je 229,3 miliona dinara, bez PDV-a.

Nova obustava postupka iz novog razloga

Međutim, nakon dodele ugovora podnet je još jedan zahtev za zaštitu prava, a naručilac (Grad Beograd) je pristupio ponovnoj stručnoj oceni ponuda.

Iako je utvrđeno da ponuda Zeptera ispunjava tražene uslove, doneta je odluka o obustavi postupka.

Kako se vidi u juče objavljenom obaveštenju o obustavi javne nabavke, obrazloženje je da je nakon sprovedenog postupka javnog otvaranja ponuda, izvšenog pregleda i stručne ocena, Komisija za javnu nabavku bila mišljenja da se nisu ispunili uslovi za dodelu ugovora.

Kako se obrazlaže, „postoje dokazivi razlozi, koji se nisu mogli predvideti u vreme pokretanja postupka i zbog kojih se ne može preuzeti obaveza iz ugovora, u skladu sa propisima kojima se uređuje budžetski sistem“.

Konkretno – nabavka se obustavlja zbog nedostatka finansijskih sredstava potrebnih za preuzimanje finansijskih obaveza.

Komisija je zbog svega ovoga preporučila naručiocu, odnosno Gradu Beogradu, da donese odluku o obustavi postupka, što je Grad i prihvatio.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Bif

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar