Home VestiPolitika i društvo Od sledeće godine će se plaćati putarine i na brzim saobraćajnicama i magistralnim putevima

Od sledeće godine će se plaćati putarine i na brzim saobraćajnicama i magistralnim putevima

by bifadmin

Po izgradnji dovoljno kilometara brzih saobraćajnica, što će se desiti već 2025. godine, steći će se uslovi za naplatu putarine na njima, tvrdi ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Prema njegovim rečima uskoro će biti završena brza saobraćajnica Šabac-Loznica (54 kilometara), zatim Iverk-Lajkovac (24), 35 kilometara na Dunavskom koridoru, a 2026. će biti završen Fruškogorski koridor (28 kilometara). U bliskoj budućnosti trebalo bi da se započne sa gradnjom „Osmeha Srbije“ od Bačkog brega do Srpske Crnje od 186 kilometa.

Sve ovo znači i nove namete za vozače u Srbiji. Prema Vesićevim rečima, putarina za brze saobraćajnice će biti 80% vrednosti cene putarine na autoputevima. Za naplatu te putarine neće postojati naplatne rampe već će se ona vršiti modernim sistemom koji počinje da se primenjuje u Evropi, odnosno satelitskim praćenjem automobila.

Putarina za kamione na magistralnim putevima

Kako je naveo nadležni ministar, i na pojedinim magistralnim putevima će krenuti naplata putarine za šlepere nosivosti od preko 7,5 ili 9,5 tona. Za njih će se meriti težina osovinskog opterećenja i na osnovu tih podataka određivati cena i štititi putevi od vozila koja ih uništavaju.

Vesić je rekao da se ove godine od putarine očekuje naplata od 43 do 45 milijardi dinara, a kada krene naplata i na brzim saobraćajnicama i magistralnim putevima ta suma može da se udvostruči i biće više para za rekonstrukciju i održavanje putne mreže.

Izvor: eKapija

Foto: IDarca, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar