Home VestiEkonomija Šta nam je još preostalo za privatizaciju?

Šta nam je još preostalo za privatizaciju?

by bifadmin

Na spisku preduzeća viđenih za privatizaciju je ukupno 50 matičnih brojeva, ali kupac se trenutno traži za tri – Jugoslovensko rečno brodarstvo, NIP „Borbu“ i Energo-zelenu, piše Forbes.

U statusu pripreme i analize je preostalo 47 firmi. Većina, međutim, nije blizu javnom pozivu. I to iz različitih razloga. Što se Ministarstva privrede tiče, deluje da bi u potragu za kupcem ove godine, mogli da krenu u slučaju devet preduzeća. Forbes Srbija je istraživao ima li među njima vrednih zalogaja koji su nekako preživeli godine rasprodaje.

Prvi krug u gubitku

Na korak do oglasa su Prehrana iz Sombora, Bačka iz Sivca, Ivan Milutinović PIM, Lasta, Ribarsko gazdinstvo, Televizija Kragujevac, Progres, Jugoinspekt i Jat-apartmani Kopaonik.

Svi oni posluju u gubitku osim PIM-a koji ima veoma komplikovanu vlasničku strukturu i već je neuspešno oglašavana njegova prodaja. I za sve njih se traže kupci već neko vreme.

S druge strane, još uvek nije u planu prodaja Jumka, Simpa, Trajal korporacije, Energetike, Tigra i FAM-a, jer je u toku unapred pripremljeni plan reorganizacije. Prosvetu i Omoljicu koče zahtevi za restituciju, desetak firmi su sa teritorije Kosova i Metohije, a u nekoliko još živi društveni kapital.

Banje bez pomaka u sporovima

Na spisku firmi koje bi nekada, ali ne još, mogle da se bace u potragu za privatnim vlasnikom je i devet banja. Od prodaje ih, njih sedam, dele sporovi sa PIO fondom dok su dve postupak okončale, ali PIO nije upisao stečena prava. I sporovi kao da su zastali, kod većine se pravne radnje ne sprovode – godinama.

Vladan Vešković, sekretar Udruženja banja, kaže da je esnafski stav da ne treba privatizovati banje koje uspešno rade, već one koje otežano posluju: „Primeri u okruženju pokazuju da privatizacija nije dobro prošla po medicinu. Ne treba da se poredimo sa Slovenijom. Oni su privatizovali po drugom modelu, a investitori su dobili ogromna sredstva iz EU i to nije zanemarljivo. Oni su zapustili medicinu, ali sada hoće da je vrate“.

Uloga banja je ključna u rehabilitaciji građana Srbije. „Rehabilitacija u banjama je koštala do pre tri godine 1,75, pa 1,6, a sada oko jedan odsto ukupnog fonda zdravstvenog osiguranja. Priča da je rehabilitacija u banjama skupa ne stoji. Za tako mali novac naše ustanove na posao svakog meseca vrate između 8.000 i 10.000 ljudi“, napominje Vešković.

Prema njegovim rečima, privatni kapital je rešenje za banje koje loše posluju. Kao uspešne primere navodi Kuršumlijsku i Atomsku banju.

Izvor: Forbes

Foto: Reproductive health supplies coalition, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar