Home VestiIT i nauka I Google ulaže u modularne nuklearne reaktore

I Google ulaže u modularne nuklearne reaktore

by bifadmin

U nastojanju da svoje data centre učini zelenijim, kompanija Google će u narednom periodu kupovati male modularne nuklearne reaktore.

Njen dobavljač biće američka kompanija Kairos Power sa kojom je nedavno potpisala ugovor o partnerstvu. Na osnovu tog ugovora, dve kompanije će do 2035. osposobiti za upotrebu nuklearnu snagu od 500 megavata. Toliko električne energije otprilike potroši 360.000 američkih domaćinstava na godišnjem nivou. Međutim, još veću potrebu za energijom imaju data centri koji su u osnovi nove tehnološke revolucije, zbog čega se očekuje da će se njihova potrošnja energije između 2023. i 2028. udvostručiti na 857 teravat časova.

To je jedan od razloga što je Google ušao u partnerstvo sa proizvođačem modularnih reaktora. Ovo partnerstvo znači da će Kairos Power proizvoditi reaktore iz kojih će se Google snabdevati energijom. Prvi takav reaktor bi trebalo da bude u funkciji do 2030. godine.

Kairos Power se inače bavi inovativnom tehnologijom koja uključuje upotrebu TRISO goriva u obliku šljunka u kombinaciji sa rashladnom tečnošću niskog pritiska. Ona omogućava konvertovanje toplote nastale fisijom u električnu energiju. To što ova kompanija za hlađenje koristi rastopljenu so umesto vode omogućava joj bržu izgradnju postrojenja i njihovo lakše prilagođavanje potrebama korisnika.

Foto: distelAPPArath, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar