Iako mnogi misle da je mleko za kafu pomodarija stvorena zarad izvlačenja novca od kupaca, ono se zapravo osetno razlikuje od običnog. Barem ono kvalitetno.
Njegov naziv na engleskom je „Barista milk“, odnosno mleko za bariste, koji se kod nas samo donekle primio dok ga većina i dalje zove mlekom za kafu. No, kako god ga zvali, ovaj proizvod trebalo bi uvek da predstavlja blago homogenizovanu verziju punomasnog mleka.
Prema definiciji, ova vrsta mleka kreirana je upravo za potrebe mešanja sa kafom. Iz tog razloga ima umereniji ukus koji ne menja ukus omiljenog toplog napitka. Od njega se lakše dobija pena a njegovi sastavni delovi se na visokim temperaturama ne cepaju već rastežu što znači da se mleko neće grudvati kada se sipa u vrelu kafu.
Od čega se sastoji mleko za kafu?
Sastojci običnog i mleka za kafu su isti ali se nalaze u različitoj srazmeri.
Svako životinjsko mleko originalno sadrži laktozu, disaharid koji se sastoji od galaktoze i glukoze. No, iako je u njenom sastavu glukoza, laktoza je ipak znatno manje slatka od običnog šećera – odnos njene slatkoće u poređenju sa sukralozom je 16/100.
Ipak, laktoza ume da deluje slađe i to se dešava kada se obrađuje parom ili hidrolizom. Zato je mleko koje se kuva na pari slađe od onog koje se podgreva na ringli ili u mikrotalasnoj pećnici. Kada se radi o sipanju malih količina mleka u kafu poput espresa, baristi smatraju da je slađe mleko bolje. Zato mleko koje oni koriste obično ima najmanje od 4 do 5 odsto laktoze, dok druge vrste mleka koje kupujemo za kućnu upotrebu imaju maksimalno 3,5 odsto.
Postoje naravno i verzije mleka za kafu bez laktoze. One se prave tako što se laktoza cepa na glukozu i galaktozu i zato su znatno slađeg ukusa.
Međutim, šećeri nisu jedini sastojak mleka. Još bitniji sastojak su proteini koji obezbeđuju penu u kafi, što znači da će mleko sa većim procentom proteina imati znatno stabilniju penu. Obično mleko, sveže pomuzeno, uglavnom sadrži oko 3,3 odsto proteina ali u procesu homogenizacije za komercijalnu upotrebu dodaje mu se još proteina zbog čega mleko koje kupujemo u prodavnicama obično ima između 3,6 i 4,1 odsto proteina, a mleko za kafu i više.
Osim navedenih razlika, mleko za kafu može biti i manje masno. Više o tome možete saznati na sajtu Perfect Daily Grind.
Foto: StockSnap, Pixabay