Home Vesti Da li boja ljuske jajete ima uticaj na ukus i nutritivnu vrednost

Da li boja ljuske jajete ima uticaj na ukus i nutritivnu vrednost

by bifadmin

Boja ljuske jajeta nema uticaja na nutritivnu vrednost ili ukus jajeta. Stručnjaci za živinu kažu da boja ljuske jajeta u potpunosti zavisi od vrste kokoške koja ga nosi.

Stručnjak za živinu na Fakultetu za poljoprivredu i prirodne resurse Univerziteta Merilend Džonatan Mojl ističe da boju ljuske diktira sorta, što bi značilo da je reč o genetici, prenosi Klix.ba.
Stručnjak Ričard Blačford ističe da je većina jaja zapravo s takoreći osnovnom belom bojom, ali dok jaja „putuju“ kroz jajovode kokoške tokom reprodukcijskog procesa, neke sorte talože pigmente koji menjaju boju ljuski jajeta.

Smeđa jaja generalno nastaju od crvenih ili crveno-smeđih ptica s crvenim ušnim školjkama. Pigmentni protein protoporfirin dodaje se dok se ljuska jajeta gradi. S druge, bela jaja nose bele ptice s belim ušnim školjkama.
Postoje neke varijacije smeđe i bele boje, koje zavise od starosti životinje. Smeđa jaja mogu biti stvarno tamnosmeđa kada je kokoška mlađa i izbledeti u svetliju boju kada je kokoška starija.

Iako su smeđa jaja stekla reputaciju kao zdravija ili „prirodnija“, to nije slučaj.

„Sva jaja su zdrava prema FDA. Organska jaja mogu biti i bela i smeđa, ali suprotno uvreženom pogrešnom mišljenju, nisu sva smeđa jaja organska“, naveo je Mark Dresner iz American Egg Board-a.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar