Američki javni servis CNN uvrstio je proju iz Srbije na listu 50 najboljih hlebova sveta.
Prema pisanju njihovog portala, proja je „omiljeni dodatak bogatim mesnim čorbama“ u Srbiji.
– To je domaće jelo koje se često sprema sveže za porodične obroke i iznosi vrelo iz rerne. Kukuruzno brašno nudi blago sladak ukus uz slane dodatke – od kajmaka, do čvaraka – navode u opisu.
Na CNN listi najboljih hlebova, mesto su našle legendarne meksičke tortilje, francuski baget, kao i italijanska fokača, ali i niz manje poznatih jela od testa iz različitih krajeva sveta.
Prema njihovom pisanju, prvi hlebovi pojavili su se pre nastanka prvih stalnih naselja, budući da su lovci i sakupljači u Jordanskoj pustinji pravili hleb od krtola i žitarica.
Lista odražava raznolikost različitih tehnika pravljenja hleba, kao i različitih sastojaka – od bogatih slojeva malajskog roti canai, do turskog đevreka, poznatog kao simit.
Oni nisu rangirani po kvalitetu i ukusu, nego prema nazivima zemlje u abecednom redu: Damper hleb iz Australije, Bolani iz Avganistana, Luči iz Bangladeša, Pao de kežu iz Brazila, francuski Baget, gruzijski Hačapuri kao i holandski Tigrasti hleb.
Na listi su uz proju i Tamni ražani hleb sa Islanda, irski hleb sa sodom bikarbonom, Bami hleb sa Jamajke, japanski hleb punjen karijem, Paj bao iz Hongkonga, Tabunski hleb iz Jordana i indijska Parata.
U najbolje su se svrstali Roti gambang iz Indonezije, etiopijska Indžera, egipatska Liba, jemenski Malavaš, jermenski Lavaš, Sangak iz Irana, Hala iz Izraela, italijanska Ćabata, Prženi hleb Navajo nacije (SAD), ali i nemački Pumpernikel i norveški Lefse.
Red „slavnih“ zaslužili su i Roti čanaj iz Malezije, Malteški hleb, meksička tortilja, Hobz kesra iz Maroka, čileanska Maraketa, Montrealski đevrek (Kanada), Kubanski hleb, Podplomik iz Poljske, Portugalski kukuruzni hleb, ruski Korovaj, Pane karazau sa Sardinije, turski Simit đevrek, švedski Limpa hleb, Apam sa Šri Lanke i Non iz Uzbekistana.
Izvor: BizPortal
Foto: Pixabay

