Home VestiPolitika i društvo Zbog širenja majmunskih boginja proizvođačima vakcina raste vrednost

Zbog širenja majmunskih boginja proizvođačima vakcina raste vrednost

by bifadmin

Otkako je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila najviši nivo upozorenja na širenje mpox-a porasla je vrednost akcija proizvođača vakcina.

Mpox je inače novi naziv za majmunske boginje, zaraznu bolest koja je prvo registrovana kod majmuna u Africi 1958. godine, a kod ljudi 12 godina kasnije. Do pre neki dan to oboljenje se vezivalo uglavnom za Crni kontinent ali sada je počelo da se širi i van njega.

U pitanju je virusna infekcija koja ima slične simptome kao i ostale boginje. Već decenijama se širi u talasima pa zamre, međutim ovaj put situacija je nešto ozbiljnija zato što je otkrivena nova varijanta virusa koja se lakše širi i koja je smrtonosnija.

Zato su, podučeni poslednjim iskustvom, odnosno pandemijom korona virusa, stručnjaci iz SZO promptno reagovali a to su učinila i finansijska tržišta na kojima su porasle vrednosti akcija proizvođača vakcina i drugih medicinskih proizvoda, posebno u Aziji jer se tamo očekuje širenje. Najveći rast zabeležila je danska kompanija Bavarian Nordic koja je jedan od nekoliko proizvođača vakcina za mpox u svetu i jedini u Evropi. U poslednjih pet dana vrednost njenih akcija porasla je za čak 38 odsto.

Bavarian Nordic već nekoliko godina proizvodi registrovane vakcine za odrasle, ali sada je podneo zahtev za proizvodnju ovih sredstava za adolescente odnosno osobe starosti između 12 i 17 godina. Klinički testovi na ovoj grupi stanovništva su već sprovedeni i odobrenje tog zahteva se očekuje u četvrtom kvartalu ove godine. U toku je i priprema za proširenje potrošačke grupe, odnosno za testiranje vakcine na deci staroj između dve i 12 godina zato što se ispostavilo da su i ona prilično ugrožena. Očekuje se da će danski proizvođač lekova do 2025. proizvesti do 10 miliona doza pomenute vakcine.

Foto: Geralt, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar