Home VestiEkonomija Objavljen Javni poziv za privatizaciju Jugoslovenskog rečnog brodarstva

Objavljen Javni poziv za privatizaciju Jugoslovenskog rečnog brodarstva

by bifadmin

Ministarstvo privrede objavilo je novi Javni poziv za privatizaciju Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB) po početnoj ceni od oko 21,824 miliona evra.

Kako se navodi u pozivu, prijave se podnose do 3. septembra do podneva, a otvaranje ponuda će se obaviti 5. septembra u 10 časova u prostorijama Ministarstva privrede Srbije.

Prodajna dokumentacija je dostupna od 16. avgusta, a naknada za njen otkup je 150.000 dinara.

U Javnom pozivu je navedeno da je predmet prodaje JRB – preduzeća za prevoz tereta unutrašnjim plovnim putevima, paket od 1.804.179 akcija u vlasništvu Srbije, što predstavlja 99,9831 odsto ukupnog kapitala subjekta privatizacije.

Pravo na učešće u pozivu imaju domaća pravna lica koja su podnela zahtev za otkup prodajne dokumentacije, potpisala ugovor o čuvanju poverljivih podataka, ali i otkupila prodajnu dokumentaciju, a pri tome moraju da su samostalno ostvarila poslovni prihod u 2023. u iznosu od najmanje dve milijarde dinara i da su samostalno ostvarili poslovni i neto dobitak u 2023. godini.

Uslovi

Zainteresovana pravna lica u svom vlasništvu moraju da imaju najmanje 15 registrovanih teretnih potisnica u Srbiji, za koje „Svedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu“ nije izdato nakon 31. decembra 2023. godine.

Ministarstvo privrede je 23. jula pokrenulo privatizaciju JRB po ceni od 29,2 miliona evra i tada je saopštilo da se poziv objavljuje u cilju pronalaženja renomiranog investitora koji će doprineti očuvanju, unapređenju i modernizaciji delatnosti preduzeća.

Taj postupak je, međutim, obustavljen, jer, kako je navelo resorno ministarstvo, „u periodu nakon pripreme i objave Javnog poziva, Ministarstvo privrede je obavešteno od strane Direkcije za imovinu Republike Srbije, a preko subjekta privatizacije da su određene parcele prema važećoj planskoj dokumentaciji predviđene da budu deo projekta od posebnog značaja za Srbiju“.

„Ministarstvo privrede je upravo i isključivo u cilju obezbeđenja sprovođenja ispravnog postupka privatizacije preduzeća, a pre svega u cilju zaštite javnog interesa, dana 24. jula 2024, donelo odluku o poništaju Javnog poziva i istovremeno uputilo zahtev preduzeću da procenitelj koji je vršio procenu vrednosti kapitala ukaže na sve napred iznete okolnosti, a radi dostavljanja korigovane procene“, navedeno je u saopštenju.

Izvor:Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar