Home VestiPolitika i društvo Popis kurseva koje u Srbiji organizuje indijska vlada

Popis kurseva koje u Srbiji organizuje indijska vlada

by bifadmin

Ambasada Indije će u petak, 21. februara 2014. od 11.30 do 13.30 časova, u Kristalnoj dvorani hotela “Hajat” obeležiti ITEC dan – indijski program tehničko-ekonomske saradnje.

ITEC program koji sprovodi Ministarstvo spoljnih poslova vlade Indije inače pruža priliku državljanima prijateljskih zemalja da u Indiji pohađaju kraće kurseve iz različitih tehničkih i stručnih oblasti. Tokom godine, više od 47 odabranih ustanova organizuje ukupno 280 kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih kurseva obuke. Program obuke zasnovan je na potražnji, a izabrani predmeti su od interesa zemljama učesnicama radi obuke njihove profesionalne radne snage i sticanja znanja i veština u mnogobrojnim različitim oblastima. Obuka u okviru ITEC Programa pruža polaznicima ne samo profesionalno znanje, već im pomaže da se što bolje pripreme u procesu rastuće svetske globalizacije. Od nastanka ITEC programa 1964. godine, Vlada Indije je u njegovu realizaciju uložila više milijardi dolara. Tokom 2013-2014, zemljama partnerima ITEC/SCAAP programa dodeljeno je 8.280 stipendija za učešće na različitim kursevima obuke u Indiji.

induskijna

ITEC program u Srbiji počeo je da se sprovodi 2009. godine, i do sada je u njemu učestvovalo više od 80 polaznika koji su pohađali kurseve obuke u različitim disciplinama uključujući usavršavanje engleskog jezika i IT veština; razvoj preduzetništva; razvoj informatičko-komunikacionih tehnologija; upravljanje javnim rashodima; poslovne metode istraživanja i analizu podataka; program obuke iz oblasti bioenergije, klimatskih promena i održivosti; upravljanje tekstilnim fabrikama; društveno preduzetništvo; bankarstvo i finansije; specijalizovane kurseve liderstva u PTT sektoru; decentralizovane energetske solucije; kurseve menadžmenta za rukovodioce; bežično umrežavanje; MPLS tehnologije; tehnologije mobilnih komunikacija; operativni Menadžment; liderstvo u javnim službama; ruralni razvoj; rodna pitanja u oblasti rada; telemedicina; zatim usavršavanje rukovodilaca u klasterima; geografske informacione sisteme; konsultatske usluge malim i srednjim preduzećima; kurseve veb aplikacija itd. Takođe se nude i specijalizovani kursevi koji se bave pitanjima STO iz oblasti poljoprivrednih usluga; trgovinskim aspektima prava intelektualne svojine (TRIPS) i regionalnih trgovinskih sporazuma (RTA), itd. Do sada je devetoro zvaničnika vlade srednjeg i visokog ranga pohađalo kurseve vezane za STO.

Pored ITEC Programa, Vlada Indije takođe nudi Srbiji stipendije/programe obuke na polju kulture, sa 24 programa dostupna za stipendiste iz više od 135 zemalja, kao i obuku u oblasti odbrane, koja uključuje obuku na prestižnom Koledžu nacionalne odbrane u Delhiju. Indijski diplomatski institut takođe organizuje kurseve obuke za diplomate srednjeg ranga kroz Profesionalni kurs za strane diplomate (PCFD), iz oblasti međunarodnih odnosa, međunarodnog prava, međunarodnih organizacija, međunarodne trgovine, odbrane i bezbednosti, protokola, pregovaračkih veština i komunikacije, terorizma, ljudskih prava, klimatskih promena, energetike, ekonomije, itd.

Pročitajte i ovo...