Home TekstoviNove tehnologije Poljska i Češka odustaju od ratifikacije ACTA-e

Poljska i Češka odustaju od ratifikacije ACTA-e

by bifadmin

Već nekoliko sajtova za deljenje sadržaja na internetu jezatvorenoa otpor antipiratskim zakonima je sve veći. Sada su poljske vlasti odlučile da odgoderatifikaciju ACTA,međunarodnog sporazuma za sprečavanje falsifikovanja i kršenja autorskih prava.

Ova odluka je pala posle velikih protesta građana uoči potpisivanja sporazuma. Tom prilikom, premijer Poljske je rekao da je ljut na saradnike pošto ga nisu dobro upoznali sa sadržinom ACTA-e.

Poljska međutim nije jedina zemlja u kojoj je narod ustao protiv ovog sporazuma. Potpisivanje ACTA-e podiglo je na noge zagovornike ljudskih prava, blogere, aktiviste i hakere uSloveniji, Grčkoj, Češkoj i Bugarskoj.

Glasovi nezadovoljstva čuli su se i iz Evropskog parlamenta, a među njima je najpoznatiji glas Kadera Arifa, parlamentarca iz Francuske, koji je dao ostavku na položaj pregovarača za ACTA-u posle njenog potpisivanja. On smatra da ovaj sporazumograničava slobodu interneta, ali i da je način na koji je sporazum potpisan, bez konsultacije sa civilnim društvom, nedemokratski.

Pročitajte i ovo...