Home TekstoviNove tehnologije Hrvati će uskoro moći sami da mere brzinu interneta za žalbe provajderima

Hrvati će uskoro moći sami da mere brzinu interneta za žalbe provajderima

by bifadmin

HAKOM(Hrvatska agencija za poštu i elektronske usluge) najavila je da će uskoro pustiti u rad sertifikovani alat za merenje brzine širokopojasnog interneta, HAKOMetar. U Srbiji, u kojoj posluje 232 internet provajdera, najčešće pritužbe korisnika interneta su vezane baš za njegovu brzinu, pa bi, sudeći po broju njihovih nezadovoljnih klijenata, i nama koristila jedna ovakva sprava.

Ali vratimo se na Hrvatsku, u kojoj će od 5. novembra merenja HAKOMetrom služiti kao dokazu slučajevima podnošenja prigovora na brzinu širokopojasnog pristupa internetu svom operatoru.

Naime, HAKOM je nedavno operatorima propisao da brzine širokopojasnog pristupa internetu moraju ugovarati i oglašavati navodeći i minimalnu brzinu pristupa u odnosu na maksimalnu (oglašavanu) brzinu.

Tako za pakete do 10Mbit/s brzina u satima najvećeg (najgušćeg) internet saobraćaja (od 19 do 23 časova) ne sme pasti ispod 50 odsto maksimalne (oglašavane) brzine ili ispod maksimalne brzine prethodno nižeg maloprodajnog paketa, a za pakete iznad 10Mbit/s ispod 70 odsto ugovorene brzine ili ispod maksimalne brzine prethodno nižeg maloprodajnog paketa.

Pročitajte i ovo...