Home TekstoviNove tehnologije Kako objavljivanje javnih informacija može biti profitabilno?

Kako objavljivanje javnih informacija može biti profitabilno?

by bifadmin

Zvanični Brisel je ohrabrio vlasti evropskih država koje na internetu objavljuju razne besplatne aplikacije i podatke koji su korisni građanima, procenjujući dobit od istih na 140 milijardi evra godišnje. Smatra se da bi se dobit mogla generisati od aplikacija koje bi bile razvijene za ove programe.

Naime, evropski komesar za Digitalnu agendu Neli Kros objavila je inicijativu za projekat koji ne bi koštao mnogo ali bi mogao biti veoma isplativ, a koji se zove Podaci su zlato novoga doba. Ovaj projekat bavi se podacima koje na internetu objavljuju institucije a koji koriste kompanijama i građanima, kao što su kartografski, meteorološki, statistički, turistički, naučni, kulturni i drugi podaci.

Dobar primer iz prakse za ovaj predlog je bostonski, gde su lokalne vlasti koje se bave saobraćajem učinile dostupnim podatke o kretanju autobusa i vozova. Kao rezultat toga razvijeno je 35 aplikacija za smartfonove.

U saopštenju Evropske Komisije stoji da stari kontinent malo zaostaje u prepoznavanju ove ere kao digitalne, ali da bi paket mera koje su pre neki dan objavljene mogao da unapredi razvoj i da bude isplativ – očekuje se da bi na početku primene programa moglo da se zaradi 40 milijardi evra godišnje, a kasnije i do 140 milijardi. No, nemerljiva je korist od dostupnost informacija od javnog značaja koje bi građanima Evrope olakšale život i pružile im mogućnost kontrole rada javnog sektora.

Pročitajte i ovo...