Home TekstoviNove tehnologije Pokrenuta javna rasprava o ćiriličnom domenu Srbije

Pokrenuta javna rasprava o ćiriličnom domenu Srbije

by bifadmin

REGISTAR NACIONALNOG INTERNET DOMENA Republike Srbije (RNIDS), obeležio je treću godišnjicu od osnivanja i drugu godišnjicu .rs domena.

U okviru skupa organizovan je i okrugli sto o uvođenju internacionalizovanog imena domena (Internationalized Domain Name, IDN) Srbije, što predstavlja i početak javne rasprave vezi sa uvođenjem ćiriličnog domena.

Predstavnici stranih registara objasnili su način rada njihovih nacionalnih registara i izneli svoja iskustva. Julija Ovčinikova, predstavnica Koordinacionog centra za domen .ru, iznela je podatak da taj domen postoji već 14. godina i da je za to vreme registrovano oko 2,5 miliona poddomena. Za njihov ćirilični domen odabran je dvoznak .рф. U Rusiji se nalaze u završnoj fazi tog procesa i očekuju da će prvi ćirilični domeni biti registrovani u drugoj polovini ove godine.

Vim Degezele, predstavnik evropskog udruženja nacionalnih registara CENTR, istakao je da prema njihovim podacima, lokacije koje imaju registrovane lokalne domene u proseku zarađuju više od onih koji su registrovani pod globalnim domenima. Prednost lokalnih domena je i to što postoji mnogo veći izbor atraktivnih imena domena od globalnih. U zemljama severozapadne Evrope 85% novih lokacija registruje se pod lokalnim domenima.

Najvažniji zaključak skupa je da u potpunosti treba podržati inicijativu RNIDS-a da se nacionalno pismo uvede i koristi na Internetu, kako bi se srpski jezik i kultura zaštitili u svojoj izvornoj formi.

Svečanost je održana u prostorijama Privredne komore Srbije, na kojoj su prisustvovali: ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo, Jasna Matić, predstavnici Privredne komore Srbije, SPC i Ministarstva odbrane, menadžer za komunikacije u Savetu evropskih registara nacionalnih domena najvišeg nivoa, Vim Dengezele, član saveta Koordinacionog centra za domen .ru, Julija Ovčinikova i Manel Sanroma, član stručnog saveta Fondacije .cat.

Na skupu je naglašeno da će domen .yu biti ugašen 30. marta 2010. u 12 časova. (A.S.)

Izvor: Mikro.rs

Pročitajte i ovo...