Gazirana pića svoje mehuriće duguju procesu karbonacije, odnosno dodavanju ugljen-dioksida, ali on nije jedini gas koji se može koristiti u ove svrhe. To je nedavno pokazao Pepsi, kreirajući „azotnu kolu“.
Verovatno zbog narastajuće nestašice ugljen-dioksida, mnogi proizvođači pića u poslednjih nekoliko godina uvode nove tehnologije u proizvodnju gaziranih pića. Mnogi od njih su se okrenuli azotu, a sada je to učinio i Pepsi.
Pepsijeva nova kola će se razlikovati od standardnih gaziranih pića za čiju proizvodnju se koristi ugljen-dioksid, tako što će imati manje mehuriće i nešto drugačiji, blaži ukus.
Tehnologiju za gaziranje pomoću azota već koriste mnogi poznati proizvođači piva poput Ginisa, ali je ovo prvi put da se ona upotrebljava u proizvodnji gaziranih sokova. „Azotna kola“ će se pojaviti 28. marta, prvo na američkom tržištu, a o širenju na ostala tržišta se još uvek malo zna.
Izvor: Food & wine
Foto: Pixabay