Home VestiBiznis & Finansije Dinkić: Najava atraktivnih stambenih kredita

Dinkić: Najava atraktivnih stambenih kredita

by bifadmin

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je usvajanje novog programa stambenog kreditiranja, koji bi trebalo da bude usvojen za desetak dana.

E kapija prenosi da će maksimalan iznos kredita iznositi 100. 000 evra, sa minimalnim učešćem građana od 5%, države sa 20% a ostatka novca od strane banaka.

Kredit bi važio samo za kupovinu novih stanova, ili zamenu starih za nove uz kreditiranje razlike u ceni, a u prve tri godine otplate država bi subvencionisala kamatu, što bi građane oslobodilo potpunog plaćanja iste. Zajmovi će se odobravati na 30 godina.

Blic piše da se na ovaj potez Vlada odlučila osim zbog pomoći građanima, i zbog podsticanja građevinske industrije koja je duboko pogođena krizom, jer trenutno ima mnogo započetih stanova za čiji završetak građevinske firme nemaju novca. No, kada bi građani bili podstaknuti na kupovinu stanova, i sami građevinci bi bili podstaknuti na izgradnju.

Iako ova ponuda skepticima budi nove sumnje, banke tvrde da su zainteresovane za novi program stambenog kreditiranja. Oni obrazlažu svoju odluku činjenicom da se situacija na međunarodnom finansijskom tržištu stabilizovala, te smo i mi sami stekli priliku da smanjimo kamatne stope na stambene kredite.

Pročitajte i ovo...