Home VestiBiznis & Finansije Google: Pet puta veća zarada u poslednjem kvartalu 2009.

Google: Pet puta veća zarada u poslednjem kvartalu 2009.

by bifadmin

Neto dobit kompanije „Google“ u poslednja tri meseca prošle godine bila je 1,97 milijardi dolara, što je pet puta više u poređenju s istim periodom 2008, kada je kompanija investirala u AOL i „Clearwire“ i zabeležila dobit od 382,4 miliona dolara.

„Google“ je u poslednjem kvartalu povećao svoje prihode za 17 odsto u poređenju sa istim periodom 2008. godine, na 6,67 milijardi dolara. Time se „Google“ svrstao među one kompanije koje su završile 2009. godinu sa većim porastom dobiti, poput Intela, IBM-a i eBaya.

Neto dobit „Googla“ je u poslednjem tromesečju prošle godine bila 1,97 milijardi dolara, što je pet puta više nego u istom periodu prošple godine, kada je kompanija investirala u AOL i Clearwire. Naime, tada je dobit bila tek 382,4 miliona dolara.

Od ukupnih prihoda, najveći deo „Google“ je ostvario izvan SAD, 53 odsto, ali u svom kvartalnom izveštaju ne navodi koliki je udeo njegovog poslovanja i zarade na kineskom tržištu. Procena analitičara je da se radi o iznosu između 200 i 600 miliona dolara. Inače, u proteklih nekoliko nedelja svetski mediji pišu o problemima koji su nastali u poslovanju obe kompanije na kineskpom tržišti, zbog čega je „Google“ i zapretio da će se povući. Razlog pretnji (koju je kasnije demantovao) je cenzura kojoj su podvrgnuti rezultati pretraživanja u tKini, ali i hakerski napadi pomoću kojih je ukradeno intelektualno vlasništvo kompanije.

Pročitajte i ovo...