Home VestiBiznis & Finansije Koliko nas košta Kosovo?

Koliko nas košta Kosovo?

by bifadmin

Centar za praktičnu politiku istraživao je kolika su izdvajanja iz našeg budžeta za Kosovo, i došao do podatka da svake sekunde iz budžeta u ove svrhe odlazi 16 evra. Od 1999. do danas, prema zvaničnim procenama, na KiM se iz državne kase slilo oko 5,88 milijardi evra. Mnogi, međutim, postavljaju pitanje gde završavaju ove pare.

Centar je dobio podatke da je samo u 2009. put Kosova otišlo oko 450 miliona evra, ili bi tako bar trebalo da bude. Oni napominju da nedostaju podaci mnogih institucija koje se tek istražuju, a koje sasvim sigurno imaju velike izdatke za Kosovo (na primer Ministarstvo pravde, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo kulture, Telekom Srbije itd).

B92 je ovim povodom razgovarao sa Oliverom Ivanovićem, državnim sekretarom u Ministarstvu za KiM, koji kaže da ne zna koliko se novca godišnje izdvaja iz državnog budžeta za Pokrajinu. „Znam da je budžet Ministarstva za KiM četiri milijarde dinara, što je gotovo isto kao i prošle godine i da imamo obavezu da izdvajamo novac za plate i materijalne troškove u 29 opština, kao i za mnoge projekte poput povratka, izgradnje kuća, socijalnih davanja. Mi plaćamo i materijalne troškove škola. Novac se iz budžeta Ministarstva prebacuje na opštinske račune“, obrazlaže Ivanović. Na pitanje da li je siguran da novac odlazi u prave ruke i da ljudi imaju koristi od toga, i kako se sprečavaju zloupotrebe, Ivanović kratko navodi da u Ministarstvu postoji interna budžetska inspekcija, a tu je i DRI.

Ali pitanje raspodele tog novca je sasvim logično ako pogledamo koliko je netransparentno trošenje novca namenjenog Kosovu. Novac se daje u vidu plata za one koji ne rade, ili u firmama koje ne postoje.Ministarstvo rada i socijalne politike je od 1999. do 2010. izdvojilo više od pet milijardi dinara, od čega skoro pola za podršku porodicama s decom. Zanimljivo je da se mnogo daje za Centar za socijalni rad u Prištini, ukupno oko 370 miliona. Ovo ministarstvo je izdvojilo čak 111 miliona dinara zaposlene u ustanovama koje ne rade.

Zanimljivi i nejasni su i izdaci Ministarstva za trgovinu. Ovaj resor je za 11 godine potrošio za KiM skoro 170 miliona dinara, od čega za potrebe tržišne inspekcije više od četiri miliona. Nejasno je koje je to troškove imala tržišna inspekcija, s obzirom na to da državni organi Srbije niti imaju pristup Kosovu, kao i da gotovo nijedno srpsko preduzeće ne plaća porez Beogradu.

Takođe, Ministarstvo za omladinu i sport je punih pet godina plaćalo plate zaposlenima u Sportskom centru „Boro i Ramiz“ u Prištini, koji od 1999. niti postoji pod tim imenom, niti iko od Srba tamo radi. Ovo ministarstvo je od 2002. do 2007. izdvojilo za ovu svrhu oko 45 miliona dinara. Podataka za poslednje tri godine nema.

Nikome ne bi smetalo da ovaj novac zaista služi za pomoć siromašnim Srbima na Kosovu. Ali pošto je njihov položaj sve gori, a pare se konstantno troše, Centar inicira pokretanje javne debate o sredstvima građana Srbije čiji se novac netransparantno troši. A dotle, odgovor napitanje iz naslova možda možete naći ovdehttp://www.kolikokostakosovo.info/

Pročitajte i ovo...