Home VestiBiznis & Finansije Predviđanja Rabobank za 2013.

Predviđanja Rabobank za 2013.

by bifadmin

Stručnjaci Rabobank predviđaju da će rast u 2013. godini biti na istom nivou, uz veće znake oporavka i brži rast tek od 2014. U njihovom najnovijem izveštaju pominju se pozitivni efekti koje će na budućnost evrozone imati mere koje je preuzela ECB. Iako one neće doprineti bržem oporavku ekonomije, osiguravaće budućnost monetarne unije kroz bolju finansijsku bezbednost.

Iako precizne posledice eskalacije krize evra prošlog proleća ne mogu biti utvrđene, globalni ekonomski rast za čitavu 2012. iznosiće oko 3,25%, u poređenju sa prošlogodišnjih 3,9%. Usled pogoršanja krize došlo je do smanjenja od 0,25% od prvobitne projekcije. U Rabobank očekuju da poslednji kvartal u 2013. donese nešto lošije rezultate u Evropi, posle iznenađujuće dobrog prethodnog tromesečja. Tokom 2013. u evrozoni će doći do blagog oporavka, kome će doprineti finansijko stabilnije okruženje, a preduzete oštre fiskalne mere koje su bile kratkotrajnog karaktera, počeće da se umanjuju. Takođe, inflacija na nivou monetarne unije trebalo bi da padne sa 2,5% na 1,75% što bi doprinelo donekle povećanoj kupovnoj moći stanovništva. Ipak, četiri južnoevropske članice EU i dalje će osećati recesiju.


Analitičari Rabobank napominju da će do boljih rezultata doći tek pošto „preživimo“ 2013. godinu, koja će u mnogome biti godina prilagođavanja i osećanja prvih efekata preduzetih mera za uspostavljanje makroekonomskog balansa. Tada će očekivani veći rast u južnoj Evropi pokrenuti i ekonomije razvijenih severnoevropskih zemalja. U evrozoni se za 2013. predviđa porast investicija od 0,5% (u 2012. bile su u padu 3,25%), smanjenje javne potrošnje, ali i porast uvoza (3,25%) i izvoza (2,5%).


Što se tiče ostalih velikih svetskih ekonomija, SAD očekuju dalji rast, značajno pokrenut krajem 2011. godine, ali će on u mnogome zavisti od rešenja izazova tzv. „fiskalne litice“ sa kojom se ovih dana suočavaju američki političari. Japan će se suočiti sa ekonomskim usporavanjem (očekivanih 1% rasta, umesto 2% u 2012.) usled smanjene insotrane potražnje i rastućeg javnog duga. Velika Britanija oseća krizu u evrozoni, koju donekle može da amortizuje funtom, ali ne u potpunosti, pa će njena ekonomska moć ostati na približno istom nivou i dogodine. Ekonomije u razvoju imaće raspon između 2,25% rasta (centralna i istočna Evropa) i 6% (azijske zemlje).

Pročitajte i ovo...