Home VestiBiznis & Finansije Simpo u političkim makazama

Simpo u političkim makazama

by bifadmin
Industriji nameštaja Simpo preti blokada računa zbog poreskog duga od 5,76 milijardi dinara, a da li će to toga i doći zavisiće od političkog dogovora unutara vladajuće koalicije.
Višedecenijski čelnik Simpa Dragan Tomić je član Socijalističke partije Srbije, pa odlazeći ministar finansija i privrede Mladjan Dinkić javno optužuje lidera te stranke i premijera Ivicu Dačića da štiti Simpo od blokade i ruši njegovu „nultu toleranciju“ na neplaćanje poreza.
Daćić i Dinkić su danas povodom Simpa razmeljivali optužbe, iako su zajedno sedeli u prethodnoj i sadašnjoj vladi, kad su Simpu rasli poreski dugovi. Dinkić tvrdi da će Simpu sutra biti uvedene blokada računa, jer bi u suprotnom i drugi poreski dužnici tražili oprost dugova, a Dačić mu odgovara da će rešavanje sudbine Simpa morati da sačeka novog ministra finansija.
Kandidat za Dinkićevog naslednika Lazar Krstić je najavio da će i on nastaviti politiku „nulte tolerancije“, a to znači da će o sudbini Simpa morati da presudi prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, na čiji poziv je Krstić pristao da prihvati ministarsku funkciju.
Simpo je danas najavio da je pripremio dopunu strategije restrukturiranja preduuzeće, koju će Vladi dostaviti u ponedeljak, 26. avgusta. U tom programu će se naći i predlog otplate dugova po osnovu poreza i doprinosa.
 simpo porezi
Predlog Dinkića je bio da država preuzme vlasništvo u Simpu po osnovu duga, ali to nije po volji privatnih vlasnika kompanije. Medjutim, čak i kad bi uprava Simpa pristala na takav predlog, konverzija vlasništva može biti uradjena samo po osnovu poreza, ali ne i po osnovu dugova za doprinose, koji su prihod penzijskog i zdravstvenog fonda. Simpo po osnovu doprinosa duguje oko 980 miliona dinara, taka da neće moći da izbegne blokadu računa ako taj dug ne plati, u slučaju da Vlada ne bude pravila izuzetke u „nultoj toleranciji“.
Blokada računa mogla bi da usledi u ponedeljak, kad Simpu ističe rok žalbe na opomenu Poreske uprave Srbije. Do tada će Dinkić i Dačić i dalje da sede u Vladi, jer još nije precizirano kad će Skupština glasati o novoj, rekonstruisanoj vladi u kojoj će sedeti i novi ministar finansija.

Pročitajte i ovo...