Home VestiEkonomija Soroš: Grčka nikada neće moći da otplati dug

Soroš: Grčka nikada neće moći da otplati dug

by bifadmin

Da li bi Grčkoj trebalo oprostiti bar deo duga? Apsolutno, kaže investitor Džordž Soroš, inače se ova zemlja nikada neće oporaviti. Poznati milijarder takođe upozorava da Nemačka treba da promeni strogu politiku prema evropskim posrnulim ekonomijama inače će broj ekstremističkih partija širom starog kontinenta nastaviti da raste.

“Ako bi mogli da ‘zaborave’ na dugove Grčke pod uslovom da ova zemlja ispunjava sve uslove koje joj je nametnula Trojka (MMF, ECB i EK), privatni kapital bi se polako vraćao u nju, a to bi vodilo oporavku. Iz ličnog iskustva mogu da potvrdim da ovako razmišljaju investitori”, rekao je Soroš Špiglu.

merkelova eu

Sa njim se, logično, slaže i grčki premijer Antonis Samaras, koji je nedavno pozvao na otpis dela duga Grčke, koji je Nemačka odbila, posle čega je pristala da pregovara o nižim kamatnim stopama i produženju roka za otplatu duga. Ovo međutim ne bi bio dovoljan stimulans za brz oporavak Grčke.

Zato bi, ako kancelarka Angela Merkel ne popusti po pitanju prezaduženih ekonomija, njena skorašnja pobeda na izborima uskoro mogla postati Pirova, jer njena politika može dovesti čak i do raspada EU. “Evropska unija je nekompletna asocijacija suverenih država koja ne može da preživi još jednu deceniju stagnacije”, kaže Soroš.

Izvor: Špigl

Pročitajte i ovo...