Home TekstoviB&F Plus Elektronska valuta Bitkoin bi mogla uništiti dolar

Elektronska valuta Bitkoin bi mogla uništiti dolar

by bifadmin

Bitkoin (Bitcoin) može poslužiti kao alternativa dolaru, kaže libertarijanac i bivši američki kongresmen Ron Pol.

Zamislite svet u kome možete da kupite bilo šta u tajnosti. Nema banaka. Nema provizije. Bez brige da će inflacija danas obezvrediti vaš novac sutra.

bitkoin 00
Digitalna valuta Bitkoin obećava sve ove stvari. I, kako je još daleko dan kada će Bitkoin postići sva ova “bezbrižna saglasja“ – iako je njegova vrednost i dalje nesstabilna i još se uvek retko koristi – neki u ovu valutu polažu velike nade.
„Pojaviće se alternative za američki dolar a Bitkoin bi mogao biti jedan od njih „, kaže bivši američki kongresmen Ron Pol. Ako ljudi počnu da Bitkoin koriste masovno, “Ova će valuta ući u istoriju kao razbijač američkog dolara“, dodao je Pol.
Malo je verovatno da bi Bitkoin mogao odmeniti dolar ili druge valute koje kontroliše država. Ali, ona može poslužiti kao neka vrsta univerzalne alternativne valute koja je svuda prihvaćena širom sveta. Zabrinuti ste zbog inflacije vrednosti dolara? Samo “pretočite” vašu gotovinu u “bit-novčiće” i koristite ovu kiber valutu da njom, umesto dolara, plaćate vaše račune. Umorni ste od masnih provizija koje vam banke uzimaju za “servisiranje”kreditnih kartica? Bitkoin transakcije omogućavaju vam da zaobiđete banke. Čak i ekonomisti koji prihvataju moć centralnih banaka, kao što je profesor Univerziteta u Mičigenu Majls Kimbal, prepoznaju potencijal ove valute.

„Bitkoin zaista pokazuje da države i njihove vlade kasne za trendovima razvoja“, rekao je Kimbal. „To pokazuje da postoji potražnja za elektronskim ekvivalentom gotovine (koju posedujemo).“

bitkoin 01
Teško da je Bitkoin prvi pokušaj  kreiranja takve digitalne valute kojom bi se poslovalo na međunarodnom nivou i preko svih državnih granica. E-bay, koji drži internet sistem plaćanja PayPal, planira da lansira globalni digitalni sistem plaćanja. Sve je veća podrška za koncept pod nazivom “seasteading“: plutajući gradovi u međunarodnim vodama, gde biznis i inovacije nisu zauzdani zakonima.
Milioni Afrikanaca, posebno u Keniji, jednostavno barataju uplatama-isplatama, prostom međusobnom razmenom SMS poruka. U širokoj upotrebi je i tzv. M-PESA sistem koji vam omogućava da zaobiđete banke i elektronski prenos gotovine. Neki kao obik valute čak koriste besplatne minute iz svog paketa mobilnog operatera.
Digitalno plaćanje čini kupovinu artikala međunarodno ravnomernijim procesom, jer ne postoje troškovi provizije prilikom zamene novca iz jedne valute u drugu, ne postoje komplikovani propisi banaka ili takse. Ona takođe omogućava realizaciju uplate-isplate u oblastima u kojima ne postoji pristup banci, ili gde nošenje gotovine može biti opasno.
Međutim, Bitkoin poseduje prednosti koje ostali digitalni platni sistemi nemaju. Transakcije ne zahtevaju imena već samo digitalni “ID novčanik” – što omogućava da Bitkoin transakcije postanu oblik razmene novca čija je privatnost veća od kreditnih kartica (pogledajte kako je iskopan “zlatni rudnik novca zvani Bitkoin”)Što je još važnije, sistem je dizajniran da proizvede sporo i stabilno snabdevanje Bitkoinima, što ga čini otpornijim na moguće gubljenje vrednosti preko npr. inflacije.

„Ovo je sveti gral za sve one koji veruju u slobodnija tržišta i valute“, rekao je njujorški libertarijanski ekonomista Adam Gari.
Ne postoje posredničke provizije to jest naknade za cirkulisanje i kretanje novca među korisnicima. Ovo je ‘portabl’ valuta koja je prenosiva – čak i beskonačno mali delići jednog Bitkoina – sve može da transferiše, direktno, u digitalne novčanike” drugih.

Koliko je Bitkoin još uvek nepoznat širokim narodnim masama, govori i priča kako je Bitkoin od devet miliona dolara sahranjen na deponiji.

Ali, ne očekujmo da vlade i banke dopuste da Bitkoin tako lako preuzme njihovo carstvo. Finansijske institucije će izgubiti posao ako prestanemo da koristimo njihove sisteme plaćanja, a centralne banke, poput američkih Federalnih rezervi, izgubiće svoju sposobnost da pomogne spororastućoj ekonomiji ili da ubrza ekonomsku aktivnost. Pol očekuje da će banke lobirati kod vlasti, ne bi li ova slomila Bitkoin.
„Vlade ispostavljaju apsolutni zahtev na monopol nad novac i kreditima. One ga se neće tako lako odreći,“ upozorio je Pol. „Biće teško da (sadašnje ustrojstvo) padne.“

bitkoin 02
Kimbal se nada da će političari zauzeti ne tako ratoboran pristup te da će, umesto toga, izabrati da se takmiče (sa Bitkoinom).
„Pretpostavljam da bi jedino oni mogli pokušati da slome Bitkoin, ali činiti to bilo bi veoma pogrešno“, rekao je Kimbal. „Vlade bi trebalo da stvaraju svoju verziju Bitkoina. A trebalo bi i da se postide jer je (već) nemaju.“
Ipak, svi se slažu kako bi obuzdavanje razvoja Bitkoina moglo poništiti one obećavajuće prednosti koje bi ova valuta imala za preduzetnike.
“Moramo uraditi poboljšanja našeg platnog sistema. Napredak čovečanstva zavisi od toga“, rekao je Mark Tornton, viši saradnik na Ludvig von Mises Institutu http://mises.org/, libertarijansku ekonomsku grupu iz Alabame.
Hoze Paljijeri, Njujork (CNN Money)

Pročitajte i ovo...