Home VestiEkonomija Potpisani ugovori sa banakama o subvencionisanim kreditima poljoprivrednicima

Potpisani ugovori sa banakama o subvencionisanim kreditima poljoprivrednicima

by bifadmin

Ministarstvo poljoprivrede Srbije potpisalo je danas sa 13 banaka i šest osiguravajuchih kuća ugovore o subvencionisanim kreditima za poljoprivredike i o osiguranju poljoprivrednih gazdinstava. Kamata za kredite za stočarstvo je četiri odsto, a šesto odsto za pozajmice za razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva, cvećarstva, kao i kupovinu poljoprivredne mehanizacije i opreme, šest odsto. Rok vraćanja je od jedne do tri godine, uz poček do godinu dana, a krediti će biti odobravani u dinarima, bez valutne klauzule.

fotka za poljoprivredu

Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić je najavio da će poljoprivrednici od naredne nedelje moći da se prijavljuju kod banaka za subvencionisane kredite koji će biti na raspolaganju do septembra 2014. godine. „Tada će se napraviti presek kako bi se videlo koliko je interesovanje poljoprivrednika. Imamo dovoljno obezbedjenih sredstava da i posle septembra nastavimo sa ovakvim kreditiranjem. Do tada nam je raspolaganju oko 35 miliona evra“, rekao je Glamočić.

Pravo na kreditnu podrčku imaju fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica (zemljoradničke zadruge sa najmanje 10 članova zadruge koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, mikro i mala pravna lica). Ukupan iznos kredita za fizička lica, preduzetnike i pravna lica je do pet miliona dinara, a za zemljoradničke zadruge do 15 miliona dinara. Zahtevi za odobrenje kredita mogu da se podnesu od sledeće nedelje do 1. septembra , kod banaka sa kojima je Ministarstvo sklopilo ugovor.
Ugovori su potpisani sa Komercijalnom bankom, Prokredit bankom, Bankom Inteza, Kredi Agrikol bankom, Erste bankom, Hipo bankom, Sosijete ženeral bankom, Oportjuniti, Sberbankom, NLB bankom, OTP bankom, Moskovskom bankom i Poštanskom štedionicom, kao i sa osiguravajućim kućama DDOR Novi Sad, Delta Djenerali, Dunav osiguranje, Globus, Triglav i Milenijum.

Pročitajte i ovo...