Home VestiEkonomija Kinezi hoće IMT, IMR, „Resavicu“, tri srpske banje…

Kinezi hoće IMT, IMR, „Resavicu“, tri srpske banje…

by bifadmin

Kineske kompanije poslale su 18 pisama o zaineresovanosti za privatizaciju 11 srpskih preduzeća, među kojima su i IMT, IMR, PIK „Zemun“, „Resavica“, ali i tri banje – Niška, Ribarska i Sokobanja, saznaje Tanjug.

srbija kina

Kineska kompanija „China national electric engineering tehnology corporation limited“ poslala je pisma o zainteresovanosti za obe beogradske fabrike traktora IMT i IMR. Za tri srpske fabrike, stigla su pisma od po dve kineske firme. Primera radi, za poljoprivredno preduzeće „Bačka“ a.d. pisma su poslale kineske firme „Shandong wanbao group“ i „Shandong art agriculture“.

Poljoprivredno industrijski kombinat „7. juli“, takođe je privukao iste dve kineske firme, koje su poslale pisma o zainteresovanosti. „Shandong wanbao group“ je još zainteresovan i za PIK „Zemun“, a „Shandong art agriculture“ za poljoprivredne firme „Budimku“ iz Požege i „Graničar“ iz Gakova. Potencijalna dva kupca iz Kine ima i „Industrija stakla Pančevo“ – „Sinoma international engineering“ i „China glass holdings“, dok „Zastava kamioni“ imaju dva pisma o zainteresovanosti kineskih kompanija „Beiqi foton motor“ i „Anhui jianghuai automobil“.

Kineski „Hiamen golden dragon bus“ zainteresovan je za preduzeće „Zastava specijalni automobili“ Sombor, dok je kompanija „Sinohydro corporation“ zainteresovana za privatizaciju JP za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“.

Osim navedenih poslova, kineska kompanija „Bressington LTD China“ zainteresovana je i za kupovinu tri srpske banje. Iako su zvaničnici rekli da se srpske banje na spisku Agencije za privatizaciju neće privatizovati dok se ne reše sporovi koje država ima sa Fondom PIO oko vlasništva nad tom imovinom, ova kineska firma je poslala pisma o zainteresovanosti za privatizaciju Specijalne bolnice Ribarska banja iz Kruševca, Institut za lečenje i rehabilitaciju Niška banja i Specijalnu bolnicu Sokobanja.

Ranije je objavljeno da su kineske kompanije zainteresovane za kupovinu kruševačke fabrike „14. oktobar“ i „Prve petoletke“ iz Trstenika. Mada, pisma o zainteresovanosti za kupovinu tih firmi još nisu pristigla, prenosi Tanjug.

Izvor: Tanjug, eKapija

Pročitajte i ovo...