Home VestiEkonomija Kineski odgovor Svetskoj banci stiče podršku uprkos kritika SAD

Kineski odgovor Svetskoj banci stiče podršku uprkos kritika SAD

by bifadmin

Upozorenja i kritike koje su pristizale iz Sjedinjenih Država i od visokih diplomata Velike Britanije nisu sprečili Kinu da osnuje Azijsku infrastrukturnu investicionu banku (AIIB), koja dobija sve više podrške iz sveta.

Čak je i Velika Britanija, dugogodišnji strateški partner i saveznik Sjedinjenih Država, odlučila da pristupi novoj banci. Ovo je dovelo čak do otvorenih saveta Britancima da to ne čine, koje je danas objavio i Financial Times. Džordž Ozborn, sadašnji ministar finansija Velike Britanije, za koga se veruje da će postati sledeći ministar spoljnih poslova ove zemlje, odobrio je pristupanje AIIB-u, koja će da fondira investicione projekte u Aziji.

Juče je i Južna Koreja zvanično potvrdila da će postati suosnivač Banke, iako je takođe saveznik SAD.

Prava glasanja u odboru AIIB biće raspoređena na osnovu BDP zemlje osnivača. U trenutku osnivanja Kina je po ovom osnovu imala 60% glasova, ali se pretpostavlja da će taj udeo vremenom opadati. S druge strane, Kinezi su pristali da uklone prvobitni veto na učešće evropskih država u Banci i samim tim platili cenu gubljenjem određenog procenta upravljačkih glasova.

Poređenja radi, u Svetskoj banci Kina ima 4,9% glasačkog udela, nasuprot američkih 16,3%.

Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...