Home VestiEkonomija Zastoj u pregovorima Grčke i EU

Zastoj u pregovorima Grčke i EU

by bifadmin

Javni dug Grčke krajem trećeg kvartala prošle godine dostigao je 315,5 milijardi evra, a zajedno sa dugovima banaka i kompanija on se penje na 500 milijardi. Kako će Grčka ovaj novac vratiti ne zna se tek sada kada su “zapeli” pregovori između njihovog premijera Aleksisa Ciprasa i evropskih institucija, koji su ovoj zemlji trebalo da obezbede pristup sredstvima iz programa pomoći.

Naime, umesto obećanog konkretnog popisa reformi grčki zvaničnici su prezentovali dokumente u elektronskom obliku na mobilnim uređajima i to napisane na grčkom jeziku. Evropska komisija sada čeka konačni popis reformi koje bi Grčka trebalo da joj pošalje narednih dana. Inače, reforfme su glavni preduslovi za Grčku da dobije preko potrebna sredstva.

Grčka bi što pre morala da postigne sporazum sa svojim zajmodavcima kako bi dobila finansijsku pomoć bez koje bi mogla da se nađe u nemogućnosti da servisira svoje dugove.

Ako pregovori propadnu, to će za ovu zemlju znači bankrot, a za evropske zajmodavce siguran gubitak.

Da podsetimo, zemlje evrozone su do sada, kroz fond za spašavanje, Grčkoj pozajmile 195 milijardi evra, a najveći doprinos dala je Nemačka, koja je sada i najupornija u traženju reformi i štednje od Grka.

Pročitajte i ovo...