Home VestiPolitika i društvo EU će predložiti dozvoljene kvote za izbeglice

EU će predložiti dozvoljene kvote za izbeglice

by bifadmin

Evropska komisija će predložiti svim članicama EU prihvatanje izbeglica iz severne Afrike i sa Bliskog istoka po šematizovanom sistemu kvota, piše danas BBC.

UN procenjuje da je samo od početka ove godine preko nemirnog Mediteranskog mora utočište u evropskim zemljama potražilo preko 60.000 ljudi, uglavnom iz ratom razorene Libije. Veliki broj njih takođe pokušava da uđe u zemlje EU kopnenim putem, preko Balkana. Više od 1.800 izbeglica poginulo je od početka godine u brodolomima.

Evropska komisija bi trebalo u sredu da objavi svoj plan politike prema ovim imigrantima, koji će, po svemu sudeći podrazmevati legalizaciju ulaska određenog broja ljudi. Članice EU će predloženi program prihvatiti ili odbaciti na samitu koje biti održan krajem juna.

Kontroverzni predlog uspostavljanja sistema kvota za prijem izbeglica naišao je na različite komentare u evropskim medijima. Po svemu sudeći, kvote će biti određivane za svaku državu EU u skladu sa nekoliko odlučujućih faktora, kao što su ukupni broj stanovnika, ekonomski indikatori i broj prethodno primljenih izbeglica.

Pročitajte i ovo...