Home VestiEkonomija Stopa raspoloživog kancelarijskog prostora u Beogradu 6,5%

Stopa raspoloživog kancelarijskog prostora u Beogradu 6,5%

by bifadmin

Tržište poslovnog prostora u Srbiji i dalje je fokusirano na Beograd, dok se u Novom Sadu i Nišu ponuda modernog kancelarijskog prostora svodi na jednu do dve poslovne zgrade, navodi se u izveštaju konsultantske kuće „CBRE Serbia“.

Stopa raspoloživog kancelarijskog prostora u Beogradu bila je 6,5% u prvom kvartalu 2016. Cena zakupa po kvadratnom metru u poslovnom prostoru klase A kretala se između 15 i 17 EUR, dok je renta u klasi B bila nešto niža – između 11 i 12 EUR po m².

U izveštaju se navodi da se u najvećem broju gradova u Srbiji nalaze poslovne zgrade stare oko 30 godina. Nakon renoviranja, ovakvi objekti bi zakupcima mogli da ponude odličan odnos cene i kvaliteta. Kada je u pitanju Beograd, prema podacima ove konsultantske kuće, ukupna površina kancelarijskog prostora za izdavanje iznosi 771.000 m². Od toga je najviše poslovnog prostora locirano na Novom Beogradu (oko 549.000 m²), dok se u centru glavnog grada nalazi oko 182.000 m². Šira centralna zona je najsiromašnija po pitanju kancelarija, sa oko 40.000 m².

Ističe se da i da najveći procenat zakupaca (80%) gravitira ka Novom Beogradu, gde se nalazi i najviše modernog poslovnog prostora klase A. Među takvim prostorima su projekti „19 Avenue“, „Airport City Belgrade“, „Belgrade Office Park“, „Grawe“, „GTC House“, „GTC Fortyone“, „GTC Square“, „Vig Plaza“ i drugi.

Na listi zakupaca ovih objekata nalaze se renomirane kompanije i institucije, kao što su Delegacija EU, Ambasada Australije, JTI, „Oriflame“, „Telenor“, Banca Intesa, PwC, „Seven Bridges“, „Air Serbia“, UniCredit banka, NCR…

„CBRE Serbia“ se u ovom izveštaju osvrće i na planirane, odnosno na projekte u izgradnji. S tim u vezi, spomenuta je druga faza izgradnje kompleksa „FortyOne“, kao i nastavak projekta „AirportCity“, zatim „Navigator Business Center“, „Sirius Offices“, poslovna zgrada „Delta Holdinga“…

Celekupan izveštaj konsultantske kuće „CBRE Serbia“ možete da pogledate OVDE.

 

eKapija

Pročitajte i ovo...