Home VestiEkonomija Prihod kompanije Nike 9,06 mlrd USD uz rast od 7,7%

Prihod kompanije Nike 9,06 mlrd USD uz rast od 7,7%

by bifadmin

Najveći svetski proizvođač sportske opreme, američki Nike, objavio je rast prihoda i dobit za period jun-avgust iznad očekivanja tržišta, ali su slabije porudžbine razočarale investitore.

Prihod kompanije je porastao 7,7% na 9,06 mlrd USD u odnosu na očekivanja analitičara od 8,87 mlrd USD. Isključujući kursne efekte, rast je iznosio 10%.

Kada je profitabilnost u pitanju, Nike je objavio profit od 1,25 mlrd USD u odnosu na 1,18 mlrd USD u istom periodu prošle godine. Rast neto dobiti došao je kao posledica niže poreske stope, dok je operativni profit usled većih troškova marketinga opao čak 11%.

Nike je saopštio da su buduće narudžbine za period od septembra do januara porasle 5% u odnosu na rast od 9% u istom periodu prošle godine i 8% u prethodnom kvartalu. Isključujući valutne efekte, rast porudžbina je povećan 7% u odnosu na 17% u prošloj godini i 11% u prethodnom kvartalu.

Nike se nalazi pod velikim pritiskom konkurencije na američkom tržištu od strane rivala kao što su Under Armour i Adidas, ali je u proteklom kvartalu uspeo da poveća prodaju na ovom tržištu za 6,1% na 4,03 mlrd USD.

Izvor: eKapija, Wisebroker

Pročitajte i ovo...