Home VestiEkonomija Kakva je budućnost energetskog sektora u Srbiji?

Kakva je budućnost energetskog sektora u Srbiji?

by bifadmin

Zastarela infrastruktura i regulativa su najveće prepreke na putu ubrzanog razvoja energetskog sistema u Srbiji, a istovremeno je neophodno ulagati u pametne mreže i energetsku efikasnost, zaključak je najnovijeg istrraživanja kompanije Schneider Eletric.

Zastarela infrastruktura i regulativa najveće su prepreke na putu ubrzanog razvoja energetskog sistema u Srbiji, ali značajne prepreke stvaraju i spor razvoj obnovljivih izvora energije, kao i nedovoljno stručan kadar. Ovo su rezultati ankete “Budućnost energetike u Srbiji” koje je sprovela kompanija Schneider Electric među inženjerima elektrotehnike na 10. Savetovanju o elektrodistributivnim mrežama Srbije (CIRED) nedavno održanom u Vrnjačkoj Banji. U istraživanju su učestvovali energetski stručnjaci različitih starosnih dobi i pozicija u preduzećima.

Rezultati ankete pokazuju da se mišljenja stručnjaka razilaze oko procene u koje nove tehnologije treba ulagati: najviše ih se zalaže za pametne mreže i energetsku efikasnost, ali je na listi prioriteta i ulaganje u skladištenje energije i obnovljive izvore. Najmanji je interes za ulaganja u infrastrukturu za električna vozila kao i u zaštitu životne sredine. Na pitanje šta smatraju najvećom preprekom u razvoju mreža distribuiranih izvora energije trećina ispitanika navodi liberalizaciju zakona, odnosno ograničenja sa kojima se susreću na već postojećim mrežama. Ostali navode razloge poput izazova planiranja resursa, mali broj ponuđača na tržištu, ili malu zaradu.

Pametne mreže preduslov su koncepta pametnih gradova, a anketa pokazuje da 19 posto ispitanika veruje da Srbija može da ostavri taj koncept do 2020. godine, dok većina veruje da će se to dogoditi tek za deset do 15 godina, ili kasnije.

Kao potvrda ovim rezultatima, stigli su i zvanični zaključci pomenutog Savetovanja u kojima se ističe važnost integracije postojećih sistema u jedan veliki sistem, odnosno važnost ulaganja u pametne mreže (smart grid) i povećanje efikasnosti obnovljivih izvora.

„Činjenica je da Srbija postepeno postaje država pametnih gradova, jer su u nekim gradovima već implementirana manja rešenja. Beograd je još 2003. godine usvojio studiju automatizacije distributivne mreže i permanentno radi na ostvarivanju pouzdanog napajanja svih korisnika. Takođe, u Novom Sadu imamo implementirana rešenja pametne energetske mreže kojom je vreme bez električne energije skraćeno sa prosečnih 40 na ispod jednog minuta, a u isto vreme je obezbeđeno pouzdano napajanje gradskih toplana. Zbog svega toga nam je veliko zadovoljstvo da budemo prisutni na događajima kao što je CIRED, jer nam to daje priliku da razmenimo iskustva i znanja iz raznih oblasti distribucije električne energije. Bila nam je čast da baš ovde premijerno predstavimo modernizovan proizvod, element pametne mreže, koji je nastao slušajući zahteve i potrebe klijenta širom sveta. Imali smo prilike da vidimo da se velika pažnja na okruglim stolovima i forumima posvećuje pametnim mrežama i obnovljivim izvorima, ali i radu na novim zakonima i poboljšanju praćenja efikasnosti rada elektroenergetskog sitema. Bez kvalitetne i optimizovane pametne elektroenergetske mreže koja spaja i koordiniše sve gradske sisteme i funkcije nema ni pametnih gradova. Mi sa pozicije proizvođača imamo priliku da dobijemo informacije iz globalnih sfera, pa nam je mišljenje naših kolega iz srpske i okolnih elektroprivreda od presudnog značaja za dobijanja smernica našeg razvoja“, izjavio je Dejan Marković, generalni direktor kompanije Schneider Electric.

Pročitajte i ovo...