Close
Cisco
/ Vesti / U 2017. zabeležen pad izvoza najznačajnijih agrarnih proizvoda, uvoz porastao 15,4%
BiF Analize Čitajte B&F online

U 2017. zabeležen pad izvoza najznačajnijih agrarnih proizvoda, uvoz porastao 15,4%

Prošle godine izvoz svih vodećih srpskih poljoprivrednih proizvoda pao je u poređenju sa 2016, pokazuju konačni rezultati Republičkog zavoda za statistiku.
Redakcija BIF on 09/02/2018 - 11:11 in Vesti, Ekonomija, Slajder

This post has already been read 1335 times!

Prošle godine izvoz svih vodećih srpskih poljoprivrednih proizvoda pao je u poređenju sa 2016, pokazuju konačni rezultati Republičkog zavoda za statistiku.

Izvoz kukuruza smanjen je za 72 mil USD, cigareta 42 mil USD, a zamrznutih malina 15 mil USD. Ni proizvođači šećera neće 2017. pamtiti po dobru, jer im je izvozni bilans bio lošiji 35 mil USD, u odnosu na prethodnu godinu.

Ipak, i pored slutnji da će protekla sušna godina biti pogubna za srpske izvoznike, statistika pokazuje da je izvoz agrarnih i prehrambenih proizvoda u zbiru iznosio – 3,2 mlrd USD, i u odnosu na 2016. bio je manji svega 1%. Po objašnjenju analitičara Vojislava Stankovića, krajnji rezultat “izvukao” je rekordan izvoz ranog povrća, u prvoj polovini godini, određenih vrsta voća i prehrambenih proizvoda koje su proizvođači najviše plasirali na tržišta Evropske unije i država u okruženju.

Za stručnjake je, međutim, alarmantno to što je uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za godinu dana porastao u proseku 15,4%. Iako srpski agrar i dalje sa svetom trguje u plusu, suficit je je u 2017. bio manji od 16%. Podaci su posebno obeshrabrujući za domaće stočarstvo, ali i potrošače, jer je uvoz zamrznutog svinjskog mesa uvećan više od 50%, a jaja i mlečnih proizvoda za trećinu.

Ovo se i moglo naslutiti još sredinom prošle godine, posle pada prelevmana na uvoz svinjetine, mleka i mlečnih proizvoda, na čemu je insistirao Brisel. Od tada se mleko i mlečni proizvodi iz BiH, Slovenije i Hrvatske sve češće mogu videti na policama trgovinskih lanaca, često i po dampinškim cenama, piše Politika.

Izvor: eKapija, Politika

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *