Home Slajder Svi izveštaji o radu državnih institucija ubuduće na sajtu DRI

Svi izveštaji o radu državnih institucija ubuduće na sajtu DRI

by bifadmin

Na sajtu Državne revizorske institucije ubuduće će biti objavljivani svi poslerevizioni izveštaji o radu javnih preduzeća i svih institucija koje su na opštinskim ili državnom budžetu.
To znači da će osim revizije rada određene institucije, javnosti od sada biti dostupno i objašnjenje te institucije, odnosno njen odgovor zbog čega je i kako došlo do nepravilnosti u radu, ali i odgovor DRI, kao i mišljenje revizora o svakoj ispravci i konačna ocena.

– Od ukupno 204 poslereviziona izveštaja za 2018. urađeno je 170, a više od 30 koji se tiču lokalne vlasti već se nalazi na sajtu – rekao je predsednik DRI Duško Pejović. Narednih sedmica će, kako je najavio Pejović, biti objavljeno i preostalih 140 poslerevizionih izveštaja, a plan je da na kraju svi budu objavljeni na sajtu.

Državni revizor je rekao da je u 2018. u šest slučajeva, kada se radi o lokalnim samoupravama, otkriveno lakše kršenje obaveze dobrog poslovanja, kao i tri teža slučaja.

– Lakša kršenja obaveze dobrog poslovanja zabeležena su kod Grada Valjeva, Turističke organizacije Lučani i Centra za kulturu i sport Lučani, Grada Preševo, kao i Doma kulture i PU u ovom gradu. Teži oblik kršenja bio je kod Apoteke Bor, Apoteke Šabac i i Opštine Lučani – naglasio je Pejović.

Iz Preševa su ih, kako kaže generalni državni revizor, obavestili da su preduzeli odgovarajuće mere, dok su u Valjevu i Lučanima postupci u toku.

– Što se tiče težeg kršenja mi imamo pravo da pokrenemo zahtev za razrešenje odgovornih. Iz Skupštine u Šapcu dobili smo informaciju da je direktor Apoteke Šabac podneo ostavku koja je usvojena, u slučaju Apoteke Bor postupak je u toku jer trenutno nemaju ni direktora, ni zaposlene, ostala je samo obaveza od 400 miliona dinara – istakao je Pejović.

Već sada, kako je rekao, na osnovu prošlogodišnjih izveštaja revizije u DRI znaju da će biti 22 poslereviziona izveštaja i to 12 koji se tiču nepravilnosti u radu lokalne vlasti, devet u javnim preduzećima i jedan koji se odnosi na rad Agencije za bezbednost u saobraćaju.

Izvor Danas

Pročitajte i ovo...