Home TekstoviNove tehnologije YouTube omogućuje download

YouTube omogućuje download

by bifadmin

Poznati sajt za video striming i hosting video materijala počinje sa eksperimentalnim opcijama download-a. Naime, svaki video moći će da se preuzme, a video sadržaj visokog kvaliteta će se naplaćivati.

Kako je istakao Tai Tren (Thai Tran), product manager YouTube portala, svaki korisnik koji je poslao video na sajt imaće mogućnost da dozvoli „skidanje“ videa sa sajta pod Creative Commons licencom. Takođe, u test fazi je i „naručivanje“ videa preko Google Checkout usluge. Video koji se može „kupiti“ tj. skinuti uz plaćanje imaju mali link ispod levog ćoška gde se nalazi tab koji omogućuje gledanje u visokom kvalitetu. Klikom na njega otvoriće se opcija Google Checkout preko koje se može izvršiti transakcija.

Video visokog kvaliteta biće u formatu MP4, H.264 za video i AAC za audio, tako da će biti optimizovan i za druge uređaje koji mogu da reprodukuju ovaj format, tipa iPod, iPhone i drugi. Drugi sajtovi za video striming, takođe, omogućuju opciju preuzimanja sadržaja uz dozvolu korisnika, kao npr. Vimeo.com. Do sada su video sadržaji sa YouTube portala mogli biti preuzeti putem nezavisnih programa ili ekstenzija sa browsere.

Pročitajte i ovo...