Home TekstoviNove tehnologije Francuska: Sarkozi u borbi protiv internet piraterije

Francuska: Sarkozi u borbi protiv internet piraterije

by bifadmin

Francuski predsednik Nikola Sarkozi želi da napravi nacionalnu službu za praćenje korisnika interneta. Po predlogu zakona, ako bi služba utvrdila da korisnik nelegalno preuzima ili deli sadržaj putem interneta, služba bi mu mogla uskratiti pristup na godinu dana. O predloženom zakonu se raspravljalo u francuskom parlamentu tokom prošle nedelje.

Predsednik, čija je žena model i glumica Karla Bruni skoro izdala muzički album, ubeđen je da francuska muzička i filmska industrija trpe zbog piraterije, tako što građani nelegalno preuzimaju njihove produkte preko interneta.

Ako bi se zakon usvojio, vlasnici autorskih prava imali bi pristup podacima službe za praćenje i ako bi utvrdili da su njihova prava prekršena, obavestili bi korisnikov internet provajder koji bi mu prvo poslao email, zatim zvanično pismo, a potom ga isključila sa interneta na period od tri do dvanaest meseci.

Istraživanja javnog mnjenja ukazuju da dve trećine Francuza nikada nisu preuzeli nelegalan sadržaj sa interneta, uključujući i iznenađujućih 43% mladih između 18 i 24 godine.

Predsednik je sličan zakon predložio još u novembru 2007. ali je ubrzo bio povučen. Inače, ovakav zakon je suprotan regulativi u EU, po kojoj samo sud može nekoga proglasiti krivim.

Pročitajte i ovo...