Home TekstoviNove tehnologije Moguća nezavisnost OpenOffice.org

Moguća nezavisnost OpenOffice.org

by bifadmin

OpenOffice.Org (skraćeno: OOo) je najpoznatiji i najrašireniji office paket u open source svetu sa preko 50 miliona downloada aktuelne, 3.0, verzije. Iako je vrlo teško sa sigurnošću odrediti ukupan udeo tržišta u odnosu na još uvek najzastupljeniji Microsoft Office, procenjuje se da OOo drži 15% tržišta, što je veliki napredak u odnosu na prošle godine. Važno je napomenuti kako je broj downloada u stalnom porastu, te kako je Microsoft objavio podatke o smanjenju prodaje Office paketa.

Iz Sun Microsystems-a, trenutnog „vlasnika“ OOo, koga je prije nekoliko dana kupio Oracle, stiže vest da se razmišlja o ideji prelaska OOo pod neko od nezavisnih udruženja. Konekretno su u igri: Mozilla, Apache ili The Linux Foundation.

Oracle je kompanija poznata po svojim donacijama i podršci Linuxu i open source projektima, te se developeri nadaju da im to povećava šanse za odvajanje. Odvajanju se teži iz razloga da se privuku developeri koji bi nastavili s ozbiljnim radom na projektu, konkretno se cilja na podršku iz IBM-a, Google-a, ali i drugih velikih kompanija.

Nakon odvajanja nadaju se i povećanju novčanih sredstava dostupnih za razvoj OOo-a, kojih do sada nije bilo ni približno dovoljno. 2008. godine bilo je oko 92.000$, dok se ove godine to smanjilo na nesto manje od 80.000$. Većina sredstava dolazila je od donacija pojedinaca, te tek manji deo od većih korporacija.

Za poređivanje The Linux Foundation od sponzora dobiva približno 5 miliona dolara godišnje, a u tu cifru nisu uključene reklame.

Još jedna od „nada“ developera je ta što Oracle želi ugroziti Microsoftovu dominaciju na desktop tržištu, tako da ovo smatraju kao jednu od prilika da to i naprave. Ukoliko se poveća broj developera, te količina novčanih sredstava, u kratkom roku moglo bi doći do naglog povećanja OOo korisnika, te samim time i smanjenja korisnika Microsoft Office paketa.

Odgovor Oracle-a se očekuje uskoro, te prema svemu viđenome on bi trebao biti pozitivan, te onda samo ostaje odluka kojem udruženju će se prikloniti. Ako ipak Oracle ne dozvoli odvajanje OOo projekta, OOo će nastaviti sa razvojem pod drugim imenom, s obzirom da je izvorni kod aplikacije pod GPL v3 licencom. Jedino što ne bi mogao da se razvija pod trenutnim imenom, OpenOffice.org.

O Oracle-ovoj kupovini SunMicorsystems već smo pisali, kao i o paketu OpenOffice.org.

Izvor: www.bsd-hr.org i Biznis i finasije

Pročitajte i ovo...