Home TekstoviNove tehnologije Regionalno tržište ličnih računara: Različite ocene

Regionalno tržište ličnih računara: Različite ocene

by bifadmin

Prema najnovijem izveštaju IDC Adriatics o trendovima na tržištu ličnih računara u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, posledice krize ne osećaju se jedino u Srbiji, ali poređenja sa izveštajima iste analitičke kuće s početka prošle godine pokazuju ono što tvrde i domaći analitičari – da je kriza itekako prisutna.

Prema najnovijem istraživanju analitičke kuće IDC Adriatics na tržištima personalnih računara u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, u četvrtom tromesečju 2008. godine prodato je ukupno 316.892 personalnih računara ili 11% posto više nego u istom periodu 2007. Prema preliminarnim podacima, obim ukupnih isporuka u te tri zemlje u celoj prošloj godini dostigao je gotovo milion PC-a. Najveći rast u ovom segmentu tržišta u četvrtom tromesečju zabeležila je Srbija – 21% u odnosu na isti period prethodne godine, (gde je istovremeno prodat i najveći broj računara), u Sloveniji je evidentiran rast od 12%, a u Hrvatskoj od svega 0,2%. U sve tri zemlje rast prenosivih računara (notebooks) bio je znatno veći od povećanja obima ukupnog tržišta.

Domaće IT tržišteAnalizirajući pojedinačna tržišta u navedenim zemljama, autori izveštaja ističu da je rast tržišta personalnih računara u Sloveniji zasnovan pre svega na značajnom rastu prodaje prenosivih računara od 29,6 posto, pri čemu su najveći rast zabeležili mini prenosivi računari koji su postali hit među menadžerima, naročito mlađim. Istovremeno, segment servera pao je za 8,5 posto, a desktop računara za 8,7%. Analitičari ocenjuju da finansijska kriza za sada nema većih posledica po slovenačko PC tržište, ali se njegovo usporavanje očekuje u drugoj polovini ove godine. U Hravastkoj je situacija mnogo lošija: dok je prethodnih godina prodaja PC-a u četvrtom tromesečju bila oko 50% veća nego u trećem, prošle godine u četvrtom tromesečju je prodato samo 22% više računara nego u prethodnom. „Očigledno, usporavanje privrede i problemi izazvani svetskom finansijskom krizom već su snažno pogodili hrvatsko PC tržište“, konstatuje se u izveštaju. Na ovom tržištu rastao je jedino segment prenosivih računara čije je tržišno učešće u ukupnim isporukama iznosilo 54%, pri čemu je sve veći udeo cenovno atraktivnih, ultra-lakih, mini personalnih računara (netbooks).

Varljivi rast
Sa druge strane, u Srbiji ne samo da je zabeležen najveći rast prodaje personalnih računara u četvrtom tromesečju, već je po prvi put evidentiran najveći rast u prodaji servera – čak 139%. Ipak, desktop računari i dalje su najprodavaniji i čine 60% ukupnog PC tržišta Srbije, dok je prodaja prenosivih računara porasla za 25,6% u odnosu na četvrto tomesečje 2007. godine, čime je ovaj segment dostigao tržišno učešće od 39%. U analizi se ocenjuje da je ovakav rast prodaje ličnih računara u Srbiji uzrokovan znatno manjom zasićenošću tržišta nego u Sloveniji i Hrvatskoj, kao i sve većom ulogom velikih trgovačkih lanaca poput Maksija, Metroa i Tempa kao distributivnog kanala prodaje. Značajan godišnji rast prenosivih računara rezultat je sve pristupačnijih cena i dobrih performansi, a na povećanje prodaje u ovom tromesečju uticale su i banke koje su pružile mogućnost odloženog plaćanja.

Vodeći u regionu
Prema izveštaju IDC Adriatics, vodeći isporučioci računara na slovenačkom tržištu u četvrtom tromesečju prošle godine bili su HP, Dell i Lenovo, u Hrvatskoj HP, M San Grupa i Toshiba, dok je u Srbiji HP takođe na prvom mestu, a slede ga ComTrade i Fujitsu Siemens.

Za razliku od Slovenije i Hrvatske, u ocenama o situaciji na srpskom PC tržištu nema konstatacija o uticaju svetske finansijske krize na aktuelne tokove, niti prognoza o mogućem usporavanju rasta tokom ove godine. Međutim, percepcija se značajno menja kada se navedeni izveštaj uporedi sa podacima koje je IDC Adriatics objavio za prvo tromesečje 2008. godine, a prema kome je ovdašnje PC tržište prošlu godinu započelo rastom od čak 78%, pri čemu je prodaja prenosivih računara zabeležila rast od vrtoglavih 97%, a desk top računara od 72% u odnosu na isti period prethodne godine. I domaći analitičari smatraju da je uprkos evidentnom rastu IT tržišta prošle godine, naročito PC računara, u četvrtom tromesečju došlo do značajnih poremećaja usled prelivanja posledica svetske finanisjke krize.

Prema navodima Milovana Matijevića, eksperta analitičke kuće Mineco, vrednost isporuke ličnih računara u 2008. godini dostigla je 227.000.000 evra, odnosno PC tržište je vredelo 41% ukupnog IT tržišta. Pri tome, 22,5% se odnosi na računare koje su sklopile domaće kompanije, 14% na prenosive, a 4,5% na uvezene stone sisteme. Iako je IT tržište u 2008. prvi put premašilo vrednost od 550.000.000 evra i ostvarilo rast od gotovo 20%,  s obzirom na nerazvijenost domaćeg tržišta navedena stopa ukazuje na usporavanje tržišnog rasta koji je prepolovljen u odnosu na 2007. godinu. Matijević ističe da zabrinjava i to što je rast IT tržišta u prošloj godini usporavao iz tromesečja u tromesečje: u prvom je iznosio 38%, a u poslednjem svega 5%. U poslednjem tromesečju je umesto očekivanog efekta “visoke sezone“, među velikim distributerima zabeležen značajan gubitak na kursnim razlikama, pad poslovnih prihoda od 15% i pad profita od čak 50%.

Zorica Žarković
broj 53, mart 2009.

Pročitajte i ovo...