Home TekstoviNove tehnologije Zahuktavanje krize: „Veterani“ traže podršku

Zahuktavanje krize: „Veterani“ traže podršku

by bifadmin

Dok se prognoze analitičara o uticaju globalne krize na IT industriju kreću od toga da oporavak sledi već naredne godine, do onih da nakon bankarske i automobilske industrije najveće posledice prete upravo visokim tehnologijama, „veterani“ iz Silikonske doline nade polažu u Obamu, a u javnosti se komentarišu podaci da su i pre eskalacije krize, najveće žrtve Bušovog mandata bile akcije informatičkih kompanija.

IT krizaSvetska IT industrija suočava se sa sve lošijim poslovnim rezultatima. Njene perjanice, Majkrosoft i IBM najavljuju verovatno najveća otpuštanja zaposlenih u istoriji IT industrije, a najave o novim otkazima za oko četiri hiljade radnika stižu i iz Motorole. U razdoblju od 2005. do 2008. godine ulaganja u IT sektor kontinuirano su rasla po stopama između 7% i 13%, no ove godine očekuje se pad od oko 3% u odnosu na prošlu godinu. Analitičari istraživačke agencije Gartner ocenjuju da će se ulaganja u IT usporiti, ali ne i zaustaviti i da će u najgorem slučaju rasti po stopi od 2,3%, što je ipak niže od njihovih prethodnih projekcija da će ovogodišnji rast iznositi 5,8%. Prognoze da će IT sektor nastaviti da raste i u uslovima krize zasnovane su na činjenici da su tehnologije neophodne za transformisanje poslovnih procesa i da tu vrstu ulaganja nije jednostavno rezati.

Međutim, kada će i po koju cenu ovaj sektor uspeti da se oporavi od posledica globalne krize za sada nema jasnog odgovora. Naprotiv, prognoze se kreću od tvrdnji, poput onih koje izriču analitičari Forester Risrč, da će do porasta globalnih ulaganja u IT doći već u narednoj godini, do veoma pesimističnih projekcija da će, nakon bankarske i automobilske industrije, najteže posledice pretrpeti upravo industrija visokih tehnologija jer će se potražnja za kompjuterima i softverom na američkom, japanskom i evropskom tržištu sledeće godine smanjiti za 8%. Na udaru bi se, među prvima mogle naći kompanije iz Silikonske doline, gde se već osećaju simptomi recesije. Trenutno je u ovom tehnološkom centru SAD zaposleno 4.000 radnika manje nego u istom periodu prošle godine, a među firmama koje će troškove smanjivati otpuštanjem radne snage su i Hjulit-Pakard, Jahu, Adobe Sistems, San Mikrosistems, Palm… Analitičari upozoravaju da će masovna otpuštanja tek uslediti u narednih nekoliko meseci, kada će početi da se osećaju pune posledice krize po projektovane profite za ovu godinu, a time i negativne implikacije na raspoloženje akcionara.

Sve veće zalihe
Stručnjaci ističu da je svetska ekonomska kriza počela u trenutku kada je rast prodaje televizora sa ravnim ekranima i digitalnih aparata počeo da usporava, a analitičari IDC-a, Gartnera i Displeja upozoravaju tehnološke kompanije da ne računaju da će ti segmenti tržišta doprineti rastu u ovoj godini. Stručnjaci procenjuju i da tehnološke kompanije neće u 2009. mnogo ulagati u razvoj i inovacije, uprkos najavama pojedinih velikih firmi poput El-Džija (LG), koja je saopštila da je za njeno poslovanje značajno da nastavi sa takvim ulaganjima. Prema podacima koje je objavio MasterCard krajem decembra prošle godine, prodaja elektronike i kućnih aparata pala je za 26% u odnosu na godinu pre, ali neki analitičari smatraju da će sve evidentnije usporavanje prodaje televizora, PC računara, mobilnih telefona i druge elektronike izazvati daleko veće probleme u narednim mesecima. Naime, usled zaliha koje se gomilaju, proizvođači tehnike i elektronike verovatno će biti primorani da značajnije snižavaju cene i time umanje zarade, ali i da redukuju planove za prodaju nove robe dok se ne rasproda ona iz magacina. A s obzirom da tehnološki proizvodi brzo zastarevaju, može doći do reprize tehnološkog sloma iz 2001. godine, kada su kompanije, među kojima je bio i Cisko Sistems, pretrpele milijarde dolara štete zbog viška zaliha. Mnoge radnje zahtevaju da proizvode koje ne mogu da prodaju vrate proizvođačima, ili da im se kompenzuje vrednost neprodate robe.

Januarski kalendar otkaza


30. januar:
Japanska kompanija za elektroniku i telekomunikacije NEC najavila ukidanje 20.000 radnih mesta u svetu; Hitači ukida 7.000 radnih mesta u odeljenjima za elektroniku; francusko-belgijska Deksia najavila otpuštanje 900 radnika u 2009., ili 2,5 odsto zaposlenih; Čarted Semikonduktor (čipovi) najavila ukidanje 600 radnih mesta.
29. januar:
Američka Istman Kodak najavila ukidanje 3.500 do 4.500 radnih mesta u 2009. godini, a japanska Tošiba 4.500. Teksas instruments najavio ukidanje 12% radnih mesta otpuštanjem 3.400 zaposlenih.
28. januar:
Crna kronologija: Otpuštanja od pocetka 2009.Francuski proizvođač elektroopreme Šnajder Elektrik najavio otpuštanje radnika, ne navodeći brojke. Kompanija zapošljava 120.000 radnika, od kojih 20.000 u Francuskoj.
27. januar:
Proizvođač elektroničkih komponenata NEC Tokin najavio otpuštanje 9.450 radnika u svetu; američka grupa Korning predviđa otpuštanje 4.900 ljudi pre kraja godine; francusko-italijanska grupa STMicroelectroniks (čipovi) najavila smanjenje broja zaposlenih za 10% u 2009. što znači ukidanje 4.500 radnih mesta. Američki Jahu, jedan od najvećih svetskih veb pretraživača, odlučio je da zamrzne plate zaposlenih.
26. januar:
Američki operator Sprint Nekstel najavio ukidanje 8.000 radnih mesta, a 6.000 holandska grupa Filips.
22. januar:
Američki Majkrosoft najavio gubitak posla za 5.000 svojih radnika, a japanski Soni ubrzaće ukidanje radnih mesta za 16.000 svojih radnika.
21. januar:
Švedski proizvođač mobilnih telefona Erikson predvideo otpuštanje 5.000 radnika u svetu.
19. januar:
Kalifornijski proizvođač procesora AMD planira da ukine oko 600 radnih mesta – procenjuje se da će 34 miliona dolara dati samo za isplatu nadoknada svojim bivšim zaposlenima.
14. januar:
Američki proizvođač telekomunikacione opreme Motorola najavio novo ukidanje 4.000 radnih mesta, a što znači 17.000 od januara 2007. godine.
8. januar:
Japanski TDK, specijalizovan za elektronsko skladištenja podataka, ukida 8.000 radnih mesta u inostranstvu.


Izvor: AFP

Čini se da je situacija posebno loša u industriji poluprovodnika, za koju istraživačka kuća iSupli iznosi procene da je vrednost zaliha sa 3,8 milijardi dolara u septembru 2008. godine dostigla 10,2 milijarde dolara na kraju godine. SanDisk, koji proizvodi čipove za arhiviranje podataka u mobilnim telefonima i MP3 uređajima, najavio je dvonedeljni prekid proizvodnje u nekoliko fabrika u Japanu, a zalihe su preplavile i proizvođače čipova poput Mikrona i Hajniksa. Nasuprot njima, najveći svetski proizvođač poluprovodnika, američki Intel, u izveštaju za prošlu godinu navodi da je ostvario prihod od 37,6 milijardi dolara i neto dobit od 5,3 milijarde dolara, tako da je dobit po akciji dostigla 92 centa. Televizori sa ravnim ekranima takođe se gomilaju, pa bi u 2009. prvi put moglo da dođe do pada prodaje najpopularnijih LCD uređaja. iSuppli procenjuje da usled slabe potražnje industrija televizora ima zalihe za oko dva meseca, umesto za maksimalno mesec dana kako je to uobičajeno u stabilnim uslovima.

Optužnica za Buša
Svetlo u tunelu neki vide u planu američke vlade o uvođenju posebnih programa za podsticanje kupovine IT opreme, a “veterani” Silikonske doline smatraju da bi u pokušaju novog američkog predsednika Baraka Obame da Americi “vrati stari sjaj”, poreske olakšice za uvođenje tehnoloških inovacija mogle da predstavljaju traženi podsticaj za IT industriju. Prema privremenim poreskim olakšicama koje se predlažu na dve godine, ali sa mogućnošću produživanja za dalje četiri ako se ne ostvari ekonomski oporavak, kompanije koje investiraju u IT dobile bi svojevrsnu nagradu. Svaka kompanija koja bi potrošila najmanje 80% svog godišnjeg proračuna za IT kvalifikovala bi se za 25% posto kredita, što bi podstaklo menadžere na kupovinu hardvera i softvera. Istovremeno, u javnosti se komentarišu podaci prema kojima su i pre eskalacije globalne finansijske krize, akcije informatičkih kompanija bile najveće “žrtve” Bušovog osmogodišnjeg predsedničkog mandata. Ocenjuje se da će Bušov mandat, između ostalog, biti upamćen i po padu poznatog indeksa deonica S&P500 za 37 posto, ali i akcija IT sektora.

Najbolje i najgore akcije sa liste indeksa S&P 500 a tokom osam godina predsednikovanja Džordža Buša
Najboljih 10
Prosečan godišnji prinos
Southwestern Energy 48,00%
Gilead Sciences 38,00%
Apple 31,00%
Range Resources 30,00%
Celgene 29,00%
XTO Energy 29,00%
Intuitive Surgical 26,00%
Monsanto 25,00%
Ochidental Petroleum 25,00%
Express Scripts 23,00%
Najgorih 10
JDS Uniphase -46,00%
JDS Uniphase -46,00%
JDS Uniphase -46,00%
American International Group -40,00%
Sun Microsystems -35,00%
Tenant Healthcare -32,00%
Dynegy -32,00%
XL Capital -31,00%
Unisys -28,00%
Tellabs -28,00%
Micron Technology -28,00%

S&P 500 prosek -3.8%

Izvor: S&P’s Capital IQ

Naime, američki dnevni list USA Tudej objavio je popis 10 najvećih dobitnika i gubitnika, kompanija čije se akcije nalaze u indeksu S&P500, prema kretanju njihove vrednosti za vreme Bušovog mandata. Apsolutni pobednik na popisu je akcija firme Sautvestern Enerdži koja se bavi eksploatacijom i distribucijom prirodnog plina i koja je rasla u proteklih osam godina po prosečnoj godišnjoj stopi od impresivnih 48%. Na spisku dobitnika od tehnoloških kompanija je jedino Epl, i to na trećem mestu sa rastom od 31%, dok su preostale kompanije iz energetskog, farmaceutskog, medicinsko-biološkog i poljoprivrednog sektora. Sa druge strane, popis 10 najvećih gubitnika rezervisan je za IT sektor. Najviše novca izgubili su deoničari tehnološke firme “JDS Unifejz”, čak 46% godišnje, ali i akcionari IT tvrtke “Siena”. Razlog padu akcija obe firme može se naći u njihovom proizvodnom programu orjentisanom prema telekomunikacionoj industriji, koja je u razdoblju između 2001. i 2002. godine doživela ozbiljne poremećaje na tržištu. Među ostalim gubitašima na listi samo su dve kompanije van IT sektora, a bave se finansijama i energetikom.

Aleksandar Marković
broj 53, mart 2009.

Pročitajte i ovo...