Home TekstoviNove tehnologije EU: Intel zloupotrebio monopol

EU: Intel zloupotrebio monopol

by bifadmin

Antimonopolska komisija Evropske unije će se ove nedelje izjasniti o tome da li je Intel, najveći svetski proizvođač procesora i čipova, zloupotrebio svoj monopolski položaj na tržištu da bi gušio konkurenciju i da li je koristio nedozvoljene radnje ne bi li došao u monopolski položaj. Najžešća optužba je da je Intel plaćao proizvođače kompjutera i hardvera da svoje proizvode sa konkurentskim čipovima odlože ili totalno ukinu. Pod konkurenciojom se, pre svega, smatra AMD.

Evropska komisija će u sredu odlučiti o globi koju će Intel morati da plati. Visina kazne još nije obelodanjena, ali će u svakom slučaju biti visoka, s obzirom da je Majkrosoft svoju zloupotrebu monopola platio 497 miliona evra, 24. marta 2004. godine. Izvori bliski Briselu kažu da će Komisija odlučiti da je Intel počinio dva prekršaja kojim je zloupotrebio svoju monopolsku tržišnu poziciju. Istraga obuhvata poslednjih osam godina poslovanja.

Brojni su primeri Intelovih malicioznih tržišnih radnji, a neke od njih su, da bi NEC Corp, po sopstvenom priznanju, imao preko 20% dekstop i prenosivih računara sa AMD procesorima. Svi Lenovo prenosivi kompjuteri (notebook) su morali da imaju Intelove procesore itd. Džonatan tod, portparol Evropske komisije je rekao da za sada Komisija nema komentara povodom ovog slučaja, a tako je i reagovao Intelov portparol Čak Maloj.

Zvaničnici EU su optužili Intel da je 2007. potplaćivao proizvođače kompjutera da ne koriste druge procesore, a u julu 2008. godine da je plaćao trgovcima da ne prodaju kompjutere sa AMD procesorima. Intel ponavlja da nije učlinio ništa loše.

Intelove čipove sadrži više jedne milijarde kompjutera.

Pročitajte i ovo...